Home

VESTI

Cinema City – prve najave

No Comments EXIT

Američka drama Ballast, koju je režirao Lance Hammer, i argentinska drama Encarnacion rediteljke Anahi Berneri, prvi su filmovi najavljeni za ovogodišnji festival filma i novih medija Cinema City.

Pobednički film ovogodišnjeg Sundance Festivala, Ballast, biće prikazan u okviru internacionalne selekcije filmova Exit Point.

Radnja filma, snimljenjog 2007. godine, odvija se u ruralnoj sredini gradske opštine Mississippi Delta, gde statika života tri junaka biva u potpunosti poremećena samoubistvom jednog čoveka.

Ballast je jedan od retkih filmova koji uspevaju da, kroz estetiku nedovoljno iskazanog, prosečnost dovedu do potpunog vrhunca. Svaki fragment filma je izuzetno promišljen i ukomponovan, svaki rez je umetnički i odmeren – ne samo da bi se prenela priča koja lagano obuzima, već da bi se uspešno izrazili likovi opterećeni teškim emotivnim iskustvima i specifičnom lokalnom atmosferom. Osim izuzetnih izvedbi glavnih glumaca, bitno je pomenuti da su u filmu učestvovali lokalni neprofesionalni glumci i stanovništvo opštine Mississippi Delta, što je posebno doprinelo uspostavljanju izvorne atmosfere u filmu.

Ostvarenje mlade argentinske rediteljke Anahi Berneri, Encarnacion, biće prikazano u okviru revijalne selekcije Novi latino film.

Radnja filma snimljenog 2007. godine prati glumicu u poodmaklim pedesetim godinama života i sa bogatom karijerom, koja se vraća u rodno mesto kako bi prisustvovala petnaestom rođendanu svoje nećake. Vikend pun uživanja i tipičnih južnjačkih strasti polako prerasta u bolno iskustvo, jer tokom lekcija iz života koje drži rođaci i sama zvezda postaje svesna nekih istina o sebi i teškog načina da se one spoznaju. Glavnu ulogu tumači Silvi Perez, njenu nećaku igra Martina Juncadella, a pojavljuju se i Luciano Caceras, Ines Saavedra, Carlos Portaluppi, Fabian Srenillas i drugi. Muziku je napisao Noco Cota.

Encarnacion je drugi film Anahi Berneri, koja je rođena 1975. u Buenos Airesu, a filmski zanat je učila prolazeći kroz sve njegove segmente. Debitovala je 2005. ostvarenjem Un Ano Sin Amor (Godina bez ljubavi), koje je prikazano na brojnim festivalima širom sveta, uključujući i Berlinale. I Encarnacion je krenuo sličnim puten, a do sada je gostovao na prošlogodišnjoj filmskoj smotri u Torontu gde je osvojio nagradu za umetničku inovaciju, kao i u San Sebastijanu, gde je dobio prestižnu nagradu "Fipresci".

Film traje 90 minuta, a originalni jezik je španski.

Cinema City, internacionalni festival filma i novih medija biće održan od 14. do 21. juna u Novom Sadu. Tokom osam dana Novi Sad će postati grad – festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programima na više od 20 lokacija. Organizator festivala Cinema City je Udruženje Exit.

 

 

Izvor:

http://www.exitfest.org