Home

VESTI

Cinema City: Muzika na filmu

No Comments EXIT

Novosadski festival Cinema City predstaviće serijal muzičkih filmova, u selekciji "Planet rock", saopštili su organizatori "Udruženje EXIT".

Muzički filmovi biće prikazivani na otvorenom, u ulici Svetozara Miletića. Između ostalog, publika će moći da vidi filmski portret Peti Smit, dokumentarac o bendu Sex Pistols koji ćemo ove godine slušati uživo na festivalu EXIT 08, film Nila Janga i mnoge druge.

"The filth and the fury" o Sex Pistolsima je dokumentarac koji predstavlja originalne snimke, retke intervjue, i novi uvid u grupu koja je simbol za punk rock, sa jednom od najkraćih karijera u istoriji muzike.

Režiju potpisuje Džulijan Templ, koji će se novosadskoj publici predstaviti i filmom o festivalu Glastonbury, u kojem gostuju zvezde kao što su Dejvid Bouvi, Bjork, Džejms Braun, Morisi, Nik Kejv i drugi.

Film koji je prošao veoma zapaženo na ovogodišnjem Berlinalu, "Peti Smit: San o životu" rediteljski je debi modnog fotografa Stivena Sebringa, koji se "fenomenom Peti" zarazio pre 11 godina. Isto toliko trajalo je snimanje intimne biografije umetnice, koja je obavezno filmsko štivo za sve ljubitelje rokenrola.

Iz Berlina stiže i dokumentarac o četvercu Crosby, Stills, Nash i Young, napravljen tokom turneje 2006. godine. Snimci sa svirki, arhivski filmski i TV materijal, prožeti političkim aktivizmom članova grupe, a sve pod potpisom Bernara Šejkija, iza kojeg se krije čuveni Nil Jang.

Pored premijera, publika u Novom Sadu moćiće da pogleda i neke od renomiranih filmova posvećenih muzičarima. "24 hour party people" o mančesterskoj parti sceni od sedamdesetih na ovamo, samo je jedan od njih.

Festival Cinema City traje od 14. do 21. juna, a za više informacija posetite zvanični sajt.