Home

VESTI

Bez gužve za tokene

No Comments EXIT

 Do željenog osveženja na Exitu 08 moći ćete da dođete mnogo brže nego do sada jer je uveden mnogo veći broj mesta za zamenu tokena. Osim toga, centralno mesto za kupovinu tokena ove godine biće Food Land, što će omogućiti daleko lakši pristup šalterima za zamenu.

Tokeni su, kao valuta State of EXIT, uvedeni prošle godine kako bi se ukinuli problemi sa sitinim novcem i kusurom i na taj način smanjile gužve na šankovima. Takođe, ovaj način prodaje osigurava mnogo efikasniju fiskalizaciju koja se obavlja prilikom kupovine tokena, a ne na šanku.
 
Tokeni nisu pravi novac, već zamena za robu. Jedan novčić vredi tačno određenu količinu određene vrste pića. Praksa festivalskog „novca" postoji na mnogim svetskim festivalima. Naši tokeni postoje jedino kao kovani novčići koje ovde možete videti na fotografiji.
 

Tokom festivala na samoj Tvrđavi će raditi 74 šaltera za prodaju tokena, a u Exit kampu još 10.
 
Postoji pet vrsta tokena:
 
REC – Vredi 80 dinara i za njega na šanku možete dobiti negaziranu ili gaziranu vodu.
EJECT – Vredi 100 dinara i za njega na šanku možete dobiti sok ili vino.
PLAY – Vredi 140 dinara i za njega na šanku možete dobiti pivo.
PAUSE – Vredi 180 dinara i za njega na šanku možete dobiti energetski napitak.
STAR – ZVEZDA (Six Pack) – Vredi 700 dinara i za njega na šanku možete dobiti 5 + 1 gratis pivo. Six Pack vam na taj način štedi 140 dinara.
 
Važna napomena: Svaki novčić vredi isključivo za određenu količinu određene vrste pića koje su navedene ovde. Na primer: Za ZVEZDU na šanku možete dobiti isključivo 5 + 1 gratis pivo, ali ne i 7 sokova ili 7 vina, iako je njihova dinarska vrednost jednaka vrednosti Zvezde. Prilikom kupovine ZVEZDE na šalteru, na vašem fiskalnom računu biće zabeleženo da ste kupili 6 piva i zbog toga kombinovanje novčića nije moguće.
 
Tokene nećete moći da kupite za neku drugu valutu osim za dinare jer tokeni nisu pravi novac – oni su zapravo roba pretvorena u simboličnu valutu. Kako je u Srbiji jedino legalno sredstvo plaćanja domaći dinar, tokene možete kupiti jedino za dinare.
 
Za tokene je moguće kupiti piće na svim šankovima na festivalu, izuzev VIP prostora u kojima će piće biti skuplje.
 
Tokeni su izliveni u Zavodu za izdavanje novca Srbije i zbog toga ih je praktično nemoguće falsikovati.
 
Preostale tokene ćete kao i 2007. moći da ih sačuvate za iduću godinu, ali nećete moći posle festivala da ih zamenite za dinare jer je povraćaj novca po našim zakonima izuzetno komplikovan proces. Uostalom, da li ste baš sigurni da će vam ostati tokena na kraju festivala? 🙂