Home

VESTI

EXIT: Ovo su klubovi partneri za 2018!

No Comments EXIT Festival

Internacionalni uspeh Exitove muzičke platforme i kultne festivalske bine No Sleep Novi Sad može se okarakterisati kao meteorski. Na ovoj, specijalno dizajniranoj bini sa veoma prepoznatljivim izgledom, EXIT je u prethodne tri godine ugostio neke od najuzbudljivijih klubova i publici predstavio deo njihove istorije i magije u jednom skroz drugačijem ambijentu kakva je zadivljujuća Petrovaradinska tvrđava.

Uz pažljivo biran program, na No Sleep Novi Sad bini dva puta je gostovao jedan od vodećih svetskih klubova, Concrete iz Pariza, te višedecenijske tehno institucije Tresor iz Berlina i Fuse iz Brisela, kao i mesta sa jednako bogatom istorijom kao što su Nitsa iz Barselone ili kapitalni Sub Club iz Glazgova.

Predstavila su se i ključna mesta avangardne muzičke scene kao što su bečki klub Grelle Forelle, Salon des Amateurs iz Dizeldorfa, Corsica Studios iz Londona, te naša dva međunarodno priznata klupska bisera 20/44 i Drugstore iz Beograda. Sve su to najavljivali i promotivni događaji od Londona do Beča, od Glazgova do Barselone, od Beograda do naravno, No Sleep Novog Sada. Ove godine, na istom mestu okupiće se večni kvartet svetskih megalopolisa – Njujork, Moskva, London i Rim! Na EXIT dolaze klupski simboli ove četiri metropole, i to redom londonski Fabric, njujorški The Bunker, moskovska Arma 17 i rimski Goa Club!

Osnovan pre nepune dve decenije, Fabric je klub u kojem su do danas nastupili svi najznačajniji svetski izvođači techno, house i bass muzike. Danas je prava insistucija britanske prestonice, bez koje bi bilo nemoguće zamisliti njen noćni život, ali i celu paletu umetnika koji su odatle potekli. Mediji ga redovno proglašavaju za najbolji britanski i jedan od vodećih svetskih kluba, a njegove tri sale sa preko 2.300m2 karakteriše specijalno osmišljeno i potpuno namenski rađeno ozvučenje koje dolazi sa svih strana uz basove iz poda koji struje kroz celo telo! Fabric je poznat i kroz svoje legendarne miks albume, njih gotovo dve stotine objavljenih koje potpisuju najveće svetske zvezde kao Nina Kraviz, Maceo Plex, Daniel Avery ili njihovi čuveni rezidenti Craig Richards i Terry Francis.

Poput samog grada, njujorški klabing nikad ne spava i funkcioniše sasvim drugačije od evropskih metropola, čuvajući suštinu andregraunda, nastalu upravo sa druge strane Atlantika. The Bunker, muzički kolektiv koji ove godine na Exitu slavi 15 godina neumornog rada, autentično je lice njujorške scene, transformišući i povezujući je kroz nekoliko stotina žurki na desetinama lokacijama širom grada. A lice Bunkera je istrajni Bryan Kasenic, Njujorčanin čije dallje poreklo seže sve do nekadašnje Jugoslavije. Istinski vizionar iza najvećeg tehno kolektiva u Njujorku, transformisao je klubove, galerije, skladišta i brojne uzbudljive prostore u jedan putujući klub, uglednu izdavačku kuću i kolektiv vrsnih disk džokeja kao što su famozni Mike Servito ili Eric Cloutier, čije fanatično DJ umeće izaziva nepodeljeno poštovanje i najvećih zvezda.


Njujork i Moskvu, naizgled različite gradove, prožima veoma sličan i izrazito hrabar duh izuzetno energičnih ljudi. To se najbolje ogleda u primeru danas možda i najznačajnijeg ruskog umetničkog kolektiva Arma 17. Njihova priča počinje pre jedne decenije u staroj industrijskoj četvrti Moskve gde ime uzimaju po tehničkom nazivu objekta u kojem se okuplja savremena ruska avangarda i grupe poput “Sile sveta”, koje njihovim prevashodno muzičkim događajima daju najvišu scenografsku i vizuelnu dimenziju. Arma tako postaje nešto poput umetničkog Mosselproma, a umesto Majakovskog u njoj operišu Redkina, Zabelin, Gorbačev ili osnivačica Nataša Abelle uz brojne druge redovne aktere, uključujući Ninu Kraviz ili Helenu Hauff. Istinski posebna Arma, ove godine obeležava deset godina izuzetno burne istorije, posle koje iz jednog ruskog okvira je izrasla u međunarodni umetnički pokret kojem se dive širom sveta.

Rim je zaista večni grad. Njegova energija, nabijena živućom istorijom, toliko je snažna da je nemoguće ostati ravnodušan na lepotu koja izbija kud god pogled seže. Kada ste dve pune decenije zvanično i nezvanično, ne samo najlepši, već i najbolji rimski klub po mišljenju i medija i najvećih svetskih zvezda koje ne pitaju za honorar kad im stigne prijateljska poruka, onda ste vi klub Goa. Mesto u kojem je pevao Eddie Vedder, a u dugačkom redu na ulazu čekao Bono Vox, mesto gde i najveće DJ face nastupaju praktično u masi, okružene izuzetno raspoloženim Rimljanima koji plešu i osmehuju se sa svih strana. Goa ima ručno rađeno ozvučenje, čija se izrada može usporediti sa onom iz Ferrarija, ali je dekor ono što ovaj rimski klub stavlja u rang sa najlepšim freskama Vatikana. Tolika količina detalja, tako brižljivo osmišljenih u klubu inspirisanom dubokim indonezijskim džunglama, sa scenografijom tako vernom da se briše pojam o veličini, a intimnost drža posetioca prepuštenog setovima vrhunskih rezidenata kao što su Adiel, DJ Red, Silvie Loto, Fabrizio Sala i jedan, jedini i najzaslužniji za viziju ovakvog mesta – Giancarlino Battafarano!

No Sleep turneja kroz Novi Sad, Njujork, Beograd, Rim, Moskvu i London!

Ove godine #NSNS2018 promotivna turneja počinje upravo iz Novog Sada i to iz dubine Petrovaradinske tvrđave gde će 13. aprila u novosadskom klubu Tunnel rezidentkinja Arme 17 – Dasha Redkina! Sledeća stanica je prekookeanska, 28. aprila jer Bunker ekipa pravi No Sleep New York žurku gde nastupaju i naša dobro poznata imena Tijana T i Lag, potom se vraća u beogradski klub Drugstore 11. maja, gde takođe dolaze i rezidenti moskovske Arme 17, da bi veliki No Sleep Rome bio održan u klubu Goa 17. maja. Završni vikend počinje 24. maja u Moskvi. dok je veliko finale No Sleep London zakazano za tamošnji praznik 26. maja, u jednom od najpoznatijih svetskih klubova – Fabric!

EXIT festival biće održan od 12. do 15. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i predstaviće neke od najtraženijih svetskih zvezda kao što su Migos, Grace Jones, David Guetta, Ziggy Marley, Fever Ray, LP, Alice Merton, Nina Kraviz, Richie Hawtin, Adam Beyer b2b Ida Engberg, Maceo Plex, Solomun, Amelie Lens, Ben Klock, Jax Jones, Ofenbach, Mahmut Orhan, Carl Craig, Tale of Us, Sevdaliza, Burak Yeter, Madball, Brujeria, Ofenbach, Slapshot, Dog Eat Dog, Slaves, Idles, Asphyx, Bombers i mnoge druge. Ulaznice po promotivnoj ceni sa 65% popusta od finalne, za 6.490 dinara prodaju se onlajn putem sajta exitfest.org, kao i direktno u mreži Gigs Tix, a na sajtu zvanične turističke agencije exittrip.org dostupni su i turistički paketi koji pored ulaznica, sadrže i opcije za smeštaj i prevoz do EXIT festivala.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,