Home

VESTI

Ex Yu Rock Fest očekuje preko 5.000 posetilaca

No Comments Festival

Ex Yu Rock Fest očekuje preko 5.000 posetilacaČetvrti Ex Yu Rock Fest uz nastupe Crvene jabuke, Hladnog piva, Pekinške patke, Zemlje gruva i Seljačke bune biće održan u subotu uveče 30. juna na fudbalskom stadionu u Starčevu, kod Pančeva, a organizatori su danas na konferenciji za novinare izjavili da očekuju preko 5.000 posetilaca.
 

"Vreme će biti lepo što je važno istaći, jer prošle i pretprošle godine nije bilo tako. Sada je prilika da se Starčevci, Pančevci i svi koji dođu sa strane dobro provedu. Izgradili smo ozbiljan festival što dokazuje spisak izvođača", rekao je danas predstavnik MZ Starčevo Petar Andrejić.
 

Novinarima na konferenciji u Gradskoj kući u Pancevu, basista legendarne Pekinške patke Mare Vukmanović rekao je da mu je žao što bend sticajem okolnosti nije svirao na Ex Yu Rock Fest-u još prošle godine, i da je za njega nastup u Starčevu "mnogo slađi nego da se dešava gde ima puno betona i čelika".

"Pekinška patka će kao i uvek da razvali! Pržićemo pank, pa ko živ, ko mrtav. Tako da će oni koji dolaze posle nas morati da sviraju jako dobro", rekao je frontmen Patke Nebojša Čonkić-Čonta, aludirajući na satnicu po kojoj posle njih nastupa i zatvara festival zagrebačko Hladno pivo.

Pevačica Zemlje gruva Konstanta: Dobro je onda što smo mi pre (smeh prisutnih).

Čonta: Vama će da bude lakše (smeh). Sviraćemo uglavnom sa prvog albuma 'Plitka poezija', malo sa drugog 'Strah od monotonije' i nas povratnički singl 'Un ano de amor'. Pripremamo novi singl ali sada neće biti izveden.

Konstrakta je najavila da će njen bend za Starčevo izabrati hitove sa prvog albuma "WTF is Gruvland?", ali će se predstaviti i sa "par obrada Dine Dvornika" kao što su "Slon" i "Afrika".

 

 

 Ex Yu Rock Fest očekuje preko 5.000 posetilaca

Pekinške patke

 

 
Novinarima se obratio i voditelj programa Ex Yu Rock Fest-a legendarni Vlada Džet Janković koji je ocenio da je  festival u Starčevu odličan "način da se promoviše rok muzika".

"Dolazak ovako velikih imena na dohvat ruke populariše rok u današnje vreme njegovih izostanka sa televizije. Koncerti su to što čini da plamen gori i dalje. Ovakvi koncerti u Starčevu mogu samo da doprinesu popularizaciji rokenrola", ocenio je Džet.

Andrejić je naglasio da će za publiku koja dolazi iz Panceva i Beograda posle završetka festivala oko 2:00 do 2:30 biti organizovan povratak autobisuma i kombijima.

"Stadionski prostor će biti uređen, od velike centralne bine pa do pratećih sadržaja. Za bezbednost brinu redari, profesionalno obezbeđenje i policijski odred. Nismo do sada imali nijedan incident. Očekujem da će tako biti i ove godine. Svi koji dolaze mogu očekivati bezbedno okruženje", najavio je Andrejić.

Prema njegovim rečima, generalni pokrovitelj Naftna industrija Srbije, kao i pomoć Mesne zajednice Starčevo, grada Pančeva i pokrajinskog sekretarijata za kulturu omogućili su da ulaznica za četvrti Ex YU Rock Fest budu u pretprodaji samo 400, a na dan festivala 500 dinara.

U Pančevu se može kupiti u Turističkoj organizaciji Pančeva (u parku, preko od Opštine, tj. preko od Kofi šopa), u Starčevu u biblioteci Doma kulture i u MZ Starčevo.

U predahu novinarskih na konferenciji, pitanaj su čak imali izvođači pa je tako Mareta iz Patke zanimalo čija je bila ideja da se pokrene Ex Yu Rock Fest?

 

 

 Ex Yu Rock Fest očekuje preko 5.000 posetilaca

Hladno pivo

 

 

Andrejić: Starčevo ima tradiciju rokenrola još iz šezdesetih. Ovo sad je počelo još 1995/6. godine kad smo pravili koncerte Dece loših muzičara, Goblina, Ateist repa, pa Zabranjenog pušenja i Van Goga, i stigli smo do Ex Yu Rock Fest. Trudili smo se da publici pružimo koncert ili besplatno ili uz minimalnu nadoknadu.

Novinare je zanimalo i koliko posetilaca festivala dolazi iz Starčeva, a koliko sa strane?

Andrejić: Trećina bude iz Starčeva, trećina iz Pančeva, a ostatak sa svih strana. Imali smo slučajeva kad motorom bračni par iz Ljubljane dođe i noćili su prosle godine u Starčevu zbog Plavog orkestra. Pretprošle godine jedan momak iz Zagreba je došao da sluša Bajagu i Instruktore i Let 3, a prvi put je bio u srbiji!

Frontmen Hladnog piva Mile Keiin pre nekoliko dana izjavio je da bi u Starčevu rado uzeo autogram od članova Pekinške patke, od koje su preuzeli obradu šansone "Bila je tako lijepa". Novinari su pitali da li će Patka izaći u susret Miletu iz Piva?

Čonta: Da l' ćemo mu dati autogram? Ja hoću. Svakom dam autogram. Gitarista Patke Zoran Bulatović-Bale: Razgovarali smo da mi obradimo jednu njihovu stvar. (smeh)