Home

VESTI

EuroMed muzički festival 2010

No Comments Festival

EuroMed muzički festival 2010Nakon dva uspešna izdanja 2007 i 2009 godine, treća edicija EuroMed muzičkog festivala održaće se – uz podršku programa ''Kultura 2007-2013'' Evropske unije – od 3. do 13. juna 2010. godine u tri grada Istočne i Centralne Evrope: Budimpešti (Mađarska), Beogradu (Srbija) i Katovicama (Poljska).

 

Ovogodišnji program izabran je kao deo UNESCO-ve serije programa – ''Internacionalna godina zbližavanja kultura'' za 2010 godinu.

 

Beogradsko izdanje EuroMed muzičkog festivala 2010 biće održano od 9. do 11. juna u sali Akademije 28 (Nemanjina 28), a svake večeri biće održana po tri koncerta, počev od 20.00 sati. Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

 

 

 EuroMed muzički festival 2010

EuroMed muzički festival 2010

Nastao kao plod saradnje 3 evropska grada: Budimpešte, Beograda i Katovica, EuroMed Music Festival ima za cilj predstavljanje i popularizaciju tradicionalnog muzičkog nasleđa zemalja učesnica u projektu (Mađarska, Srbija i Poljska), ali i zemalja iz Evro-Mediteranske oblasti, kao i da ukaže na zajedničke korene u tradicionalnoj muzici ovih zemalja. Ništa manje bitan cilj projekta je i uspostavljanje i učvršćivanje profesionalnih veza između pojedinaca i institucija koje rade na zajedničkom programu uz mobilnost profesionalaca i ideja u oblasti kulturnog nasleđa, menadžmenta i produkcije u kulturi. Projekat takođe ostvaruje profesionalne kontakte među umetnicima učesnicima projekta, te njihovu mobilnost i zajednički rad sa različitim timovima u različitim zemljama.

Tokom 5 dana radionica, 45 muzičara iz Srbije, Mađarske, Poljske, Italije, Portugala, Spanije, Finske, Belgije, Izraela, Egipta i Tunisa okupljenih u devet muzičkih sastava pripremiće u Budimpešti originalni program koristeći elemente arapske, jevrejske, afričke i balkanske muzičke tradicije i džez elemente kako bi stvorili 9 novih projekata u oblasti wold music-a koji će svetsku premijeru imati u Budimpešti, Beogradu i Katovicama.

Cilj festivala je i da pokaže kako muzika može biti posrednik između različitih kultura i kako se rezultat može postići ujedinjenjem kultura čime se stvaraju nove, univerzalne vrednosti.

Ove godine pored 7 muzičara iz Srbije među kojima su: Bojana Nikolić, Lav Kovač, Ljubinko Lazić, Nenad Vasilić, Nebojša Brdarić, Marko Stojiljković i Goran Savić, u projektu učestvuju i muzičari iz Tunisa, Egipta, Izraela, Turske, Portugala, Španije, Belgije, Finske, Italije, Mađarske i Poljske među kojima su: Mohamed Antar, Ayman Mabrouk, Mehmet Polat, Jolanta Kossa kowska, Kornel Horvath i mnogi drugi.