Home

VESTI

Etno fest, Palic, 4-22. jun 2008.

No Comments Festival

ETNOFEST Word Culture je multiplikovani projekat koji okuplja umetnike iz raznih krajeva sveta, sa mamerom da predstavi njihovo kulturno nasledje, ali i nove muzicke i druge umetnicke forme koje se razvijaju insirisane najraznovrsnijom kulturnom bastinom koja nas okruzuje.

 

Ovogodisnji festival se odrzava od 4-22 juna, i pored muzickih sastava iz Srbije ugostice i umetnike iz Makedonije, Madjarske, Holandije i sa Kipra.

 

Program festivala čine dva dela: muzički program i dokumentarni filmovi.

 

 

Što se tiče muzičkog dela festivala tu su: Djivanovic Robert (Subotica); A Priori (Jagodina); Duo Cadavre Exquis (Subotica); Szaloki Agi (Madjarska); Bakos Arpad (Subotica); Boban & Marko Markovic (Vladicin Han); Trio balkanske zice (Beograd); Del Arno band (Beograd); Savvas Houvartas ethnic jazz ensemble (Kipar); B-terv (Subotica); Bateria Sambass (Subotica); Balkanopolis (Srbija-Holandija); Vlatko Stefanovski trio (Makedonija); Pau Scrowa (Subotica).

 

Deo sa dokumentarnim filmovima popuniće:  Jupiterov ples; Stara koliko i moj govor; Capriccio u ciglani; Amadou & Mariam;

 

Pored Etnofesta održava se i Mediawave festival sa izborom filmova: Marcin Sauter, Prvi dan (Poljska); Pavel medvedev, Na trecoj planeti od Sunca (Velika Britanija); Simon Ellis , Meko (Velika Britanija); Marie Vieillevie, Dobrodosli u okrug bele kapele (Francuska); Dafna Cohen & Elad Dabush, Potraga za mesecom (Izrael); Signe Baumane, Pulsiranje (SAD).

 

Etnofest 2008 -Press konferencija; Etnoumlje – promocija prvog srpskog world music magazine; Monar Edvard – "frite Franco-Belge" izlozba fotografija; (Subotica);Kis Buter Marta (Novi Sad) – izlozba skulptura

 

Passport control 6
Passport control 6 je medjunarodna radionica za fotogarafiju i dokumentarni film (19-21 juna 2008.) – Palic -Subotica, Srbija u zajednickoj organizaciji festivala Etnofest – World Culture sa Palica, i festivala Mediawave iz Djera.

 

Medjunarodna radionaica za fotografiju i dokumentarni film Passport Control je pokrenuta 2006. godine u okviru Mediawave festivala. U jesen 2007. projekat je dobio poziv u Novosibirsk ("Meeting in Siberia" International Documentary Film festival), zatim i u istocnu Tursku ("Festival on Wheels" 13th Festival of European Films). Sesti serijal projekta pasport Control se odrzava na Palicu, u zajednickoj produkciji Mediawave festivala i Etnofesta, prvenstveno uz ucesce mladih stvaralaca iz Srbije i Madjarske.

 

Pretposlednjeg dana festivala,u subotu, 21. 06 u 21h publiku će zabaviti i Vlatko Stefanovski trio, Balkanopolis s nastupom na letnjoj pozornici Palić. A ulaz će se naplaćivati 400 dinara.

 

Pored toga svi ostali programi su besplatni.

 

Marija K. sKeri

 

 

Izvor:

Happynovisad.co.yu