Home

VESTI

Elmhurst College Jazz Band gost Nisville festivala

No Comments Festival

Elmhurst College Jazz Band gost Nisville festivalaElmhurst College jazz band – veliki džez orkestar istoimenog Univerziteta koji se nalazi 20 kilometara od Čikaga,  u organizaciji Nišville jazz festivala  održao je prethodnih dana  besplatni koncert i  workshop u prostorima SKC-a Niš.
 

U nedelju, 10. avgusta, u dvorištu Banovine, ovaj studentski big bend predstavio se kao fantastičan ansambl koji kako po pojedinačnim solističkim kvalitetima članova, tako i po kolektivnom zvuku  može parirati i mnogim profesionalnim velikim džez orkestrima.
 

Elmhurst College Jazz Band je nastupio pod vođstvom šefa jazz odseka  ovog univerziteta Daga Biča (Doug Beach) čije veoma zahtevne i izuzetno inventivne aranžmane orkestar izvodi. A o kakvom je aranžeru reč dovoljno govori i podatak da je profesor Doug Beach, izmedju ostalih,  sarađivao i sa čuvenim Orkestrom Kaunta Bejzija i to baš na CD-u (sa vokalnim ansamblom "New York Voices"), koji je dobio Grammy nagradu za najbolji album  velikog jazz sastava.

 

 Elmhurst College Jazz Band gost Nisville festivala

Workshop

 

 
Mladi muzičari iz Čikaga u potpunosti su uspeli da svoju ogromnu energiju i posvećenost prenesu  i na publiku koja je ovacijama nagradila njihov nastup.  Program "Čekajući Nišville", u kojem su kao gosti nastupili i odličan mladi niški kvartet "Krembou" i salsa jazz band iz Sofije "Mango Duende", u dvorištu Banovine pratilo je preko 500 posetilaca. 

 

 Elmhurst College Jazz Band gost Nisville festivala

Elmhurst College Jazz Band

 

 

Tokom svog boravka u Nišu  dirigent Doug Beach i članovi Elmhurst College Jazz Banda  održali su odlično osmišljen workshop za mlade niške muzičare.  Kroz nekoliko kompozicija dirigent i članovi benda su demonstrirali aranžmanske postavke po sekcijama ( saksofoni, tromboni, trube i ritam sekcija) i obrazložili koncepte solo deonica, a onda su, da cele priča ne ostane ex catedra, u nastavku pozvali polaznike workshopa da se pridruže big bendu. Jedinstvenu priliku da sviraju sa pravim big bendom i predstave se kao solisti – polaznici su u potpunosti iskoristili. A kakav potencijal Niš ima kada je reč o džezu – najbolje su rekli veliki aplauzi dirigenta i članova big benda upućeni novim muzičkim prijateljima.

Fotografije sa koncerta: Saša Đorđević