Home

VESTI

Drugo vece za pamcenje!

No Comments Festival

Pioniri londonskog asid džeza 'Brend Nju Heavis' podigli su na noge oko 4000 posetilaca na drugoj večeri festivala Nišvil.

Oni su glavne zvezde festivala i nastupili su u originalnoj postavi sa pevačicom Endeom Devenport: ''Nikad nisam bila u Srbiji ranije. Ovde smo donelu muziku punu energije neku vrstu mešavine soula, fanka i rokenrola'' – kaže Endea za RTS.

Etno džez publiku je najviše obradovao nastup grupe Tarhana iz Holandije sa specijalnim gostom iz Bugraske Teodosijem Spasovim. "Genije balkanskog etno zvuka" Spasov je nastpio u pratnji Tarhane, muzičkog "plemena" iz Amsterdama, koje je sobom donelo neverovatni miks balkanske, orijentalne, afro-anadolijske i romske muzike

 

''Ove godine sam gost sa grupom sa kojom sam imao turneju po Evropi. Oni su mladi studenti džeza koji se interesuju za balkanski melos'' – kaže bugarski kavalista.

U subotnjem, verovatno najveselijem izdanju Nishvill-a, sviraće i neka od najvećih svetskih imena savremenog svinga.

Publika na TvrÄ‘avi imaće priliku da čuje najpopularniji, a po mnogima i najbolji džipsi-sving sastav današnjice "Rozenberg trio", iz Holandije, a nakon njih na binu će izaći Norvežanka Sidsel Endresen, koja uživa status najinovativnije evropske pevačice.

Posle Endresenove uslediće nastup sastava američkog gitariste Rodnija Džonsa (saraÄ‘ivao sa širokom lepezom muzičara od Dizija Gilespija do Madone), s kojim će kao specijalni gost nastupiti i američki saksofonista Donald Harison, rodonačelnik pravca nuvo sving. Program treće večeri završavaju nastupi egipatske etnodžez postave "Eftekasat" i niškog benda "Saunds of saut".