Home

VESTI

Dobitnici nagrade Aleksandar Lifka

No Comments Festival

 Prestižnu nagradu Aleksandar Lifka, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za doprinos evropskoj kinematografiji, ove godine će dobiti reditelji Goran Paskaljević i Ken Loach.

Poznati britanski reditelj Ken Loach rođen je 1936. godine u Nuneatonu, najvećem gradu engleskog okruga Warwickshire. Posle studija prava u koledžu St. Peter’s Hall (Oxford) i kratkog vremena provedenog u pozorištu, Loach 1963. godine postaje reditelj na BBC televiziji.

 

Iza njega je impresivna karijera prepuna odličnih bioskopskih i TV filmova, navodimo samo neke: Cathy Come Home (1964, dokumentarna drama koja je uticala na promenu engleskog zakona o beskućnicima), Kes (1969), Looks and Smiles (1981), Hidden Agenda (Specijalna nagrada žirija 1990. godine na Kanskog filmskom festivalu), Riff-Raff (nagrada Felix za Najbolji evropski film 1992. godine), Raining Stones (još jedna Specijalna nagrada žirija u Kanu), Land and Freedom (1995, Internacionalna nagrada filmske kritike – FIPRESCI), The Wind That Shakes The Barley (2006).

Ken Loach je jedan od retkih savremenih filmskih reditelja koji veruju da umetnost može promeniti svet. Pokrećući neke od bitnih socijalnih tema kao što su radnički pokret, beskućnici, maloletni radnici i tretman ilegalnih emigranata, Loach uznemirava i upozorava. Loachev realizam je proizvod životnog iskustva koje ovaj reditelj uvek traži kod svojih saradnika, i u centru njegove filmske (est)etike jeste empatija i razumevanje za savremenog čoveka i njegovu egzistenciju.

Kenneth Ken Loach je otac petoro dece i vatreni navijač malog fudbalskog kluba Bath City F.C. stacioniranog u istimenom gradu na jugozapadu Engleske.

Jedan od najznačajnijih domaćih reditelja – Goran Paskaljević, rođen je 22. aprila 1947. godine u Beogradu. Diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji. Režirao je više dokumentarnih filmova i TV drama do svog prvog dugometražnog igranog filma – Čuvar plaže u zimskom periodu (1976).

Goranu Paskaljeviću je pošlo za rukom ono za čim većina domaćih reditelja mlađih generacija još uvek traga: da se već svojim prvim filmovima obrati svojoj generaciji. Filmovima Varljivo leto '68 i Čuvar plaže u zimskom periodu Paskaljević je uhvatio emociju i grč svoje generacije, kao što su, u svojim kulturama, to činili Felini ili Piter Bogdanovič. Nostalgija, samokritika i zadiranje u najbolnije tačke odrastanja koje odlikuju ove filmove, čine ih i danas, u nedostatku savremenih generacijskih filmova, putokazom za mlade reditelje: iskrenost i emotivnost spram poze, kalkulacije i imitacije stranih uzora i recepata.

Dobitnik je više prestižnih nagrada, izdvajamo samo neke: FIPRESCI  nagrade za  filmove Bure baruta (1998), San zimske noći (2004) i Optimisti (2006), OCCI nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. godine za film Vreme čuda. Takođe, Paskaljević je prvi reditelj koji je 2002. godine u Minhenu dobio Bernhard Wicki Film Award – filmsko priznanje za humanizam u svojim delima.

Goran Paskaljević odlikovan je najvišim ordenom koji dodeljuje Republika Francuska, Ordenom umetnosti i književnosti, u rangu oficira, „za visoki kvalitet umetničkog stvaralaštva”, kako je pisalo u zvaničnom pismu francuskog Ministarstva kulture.

Da podsetimo, nagrada Festivala evropskog filma Palić nosi ime po Aleksandru Lifki, jednom od najznačajnijih evropskih figura zaslužnih za promociju “pokretnih slika” u prvoj polovini prošlog veka. Među dosadašnjim dobitnicima nagrade su Lučijan Pintilije, Jirži Mencel, Margareta Fon Trota, Kšištof Zanusi, Dušan Makavejev, Eva Ras, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Ištvan Sabo, Mikloš Jančo, Peter Bačo…
          
Ken Loach i Goran Paskaljević nagradu će primiti na svečanom otvaranju Festivala evropskog filma Palić.

Petnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić biće održano od 19. do 25. jula na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić, kao i u Subotici.
U skladu sa misijom, atmosferom i festivalskim ambijentom, ovogodišnji slogan Festivala evropskog filma je – Feel, Reflex, Relax.