Home

VESTI

Danas počinje muzički program Balkan Streets Festivala u Vranju

No Comments Festival

OBAVEZNO UPISATI OPISMuzički program petog omladinskog Balkan Streets Festivala počinje danas i traje do subote, 22. juna u Vranju, u organizaciji NVO „Generator“, u saradnji sa Apatinskom pivarom. Festival se održava na čuvenom izletištu Ćoška, prvom izletištu koje je renovirano u akciji Apatinske pivare „Jelen za lepšu Srbiju“.

   

Na ovaj način će renovirano izletište, koje je 1. maja svečano otvoreno za posetioce i koje se nalazi na samo 15 minuta od centra grada, biti integrisano u društveni i kulturni život grada. Ćoška, za koju su emotivno vezane generacije Vranjanaca, postala je i spontano mesto okupljanja nove generacije mladih kreativaca: fotografa, grafitera, muzičara. Oni sve češće posećuju ovaj prostor u prolećnim i letnjim danima tražeći slobodan prostor izvan gradske „vreve“, ali i monotonije tipične za male sredine.
   

Muzički deo festivala, koji traje od 20. do 22. juna održaće se po prvi put u izletištu Ćoška i ugostiće poznate bendove i izvođače iz zemlje i inostranstva, legendarni Sunshine, kultni beogradski sastav Block Out, jedan od napoznatijih domaćih DJ-eva – MKDSL, hip hop atrakcija Sajsi MC i B.K.O, DJ Beloey (FR/UK), odlični makedonski duo gitara-bubanj – Siz, jazz-funk-rep kolektiv Skanda (FR), The Towerbridge Project (NL) i drugi.

Današnji dan počinje defileom bubanjara, predstavnika udruženja Drum Drum festa iz Leskovca, od 19h sa gradskog šetališta, nakon čega će premijerno u Vranju biti prikazan film o niškoj rock sceni – "Mi plačemo iza tamnih naočara".

 

Satnica Balkan Streets Festivala:

20.06. Ćoška
•21:00 Premijera filma: "Mi plačemo iza tamnih naočara", Marijan Cvetanović / Velimir Stojanović (Niš, Srbija)
•22:00 Skanda (FR)
 
21.06. Ćoška
•20:00 GodDamn (SRB)
•20:30 Down of Creation (SRB)
•21:00 Mickel i Nemar (HR)
•21:30 Mud factory (SRB)
•22:00 Siz (MK)
•22:45 Sharks, Snakes & Planes (SRB)
•23:30 Block Out (SRB)
•01:00 DJ Beloey (FR/UK)
 
22.06. Ćoška
•20:00 Through Magic (GR)
•20:30 Stay Positive (BiH)
•21:00 The Towerbridge Project (NL)
•22:00 Presentacija Art Jam
•22:30 Sajsi mc i B.K.O (SRB)
•23:30 Sunshine (SRB)
•01:OO MKDSL (SRB)

Prateći program:

•17-21.06. Ćoška – Međunarodni Art Jam
•21-22.06. Ćoška – Sajmovanje: 18:00-21:00 Sajam omladinskog aktivizma i kreativnosti

 

 

 Upisi opis malim slovima koristeci italic

Sunshine

 

 

U okviru Festivala, kao prateći program biće održan i Art Jam, koji kroz kreativne procese raznih provinijencija osnažuju razmenu iskustva alternativnih kulturnih scena putem regionalne i internacionalne saradnje. Art Jam će voditi vizuleni umetnik Miloš Tomić a na njemu će učestvovati preko 15-oro mladih umetnika i umetnica – slikara, vajara, grafitera, VJ-eva, muzičara… iz Srbije, Hrvatske, Bosne, Makedonije, Francuske, Holandije i Nemačke. Program Art Jam baviće se prepoznatim problemom mladih kreativaca na lokalu – njihovim pravom na javni prostor i kreativnim načinima agitacije putem urbanih intervencija. Kao mesto dešavanja odabrano je staro izletište Ćoška koje je bilo u funkciji tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, danas sakriveno u parčetu zelenila koje je preskočila ubrzana industralizacija grada. U periodu od pet dana trajanja Art Jam-a (17-21.06.2013. god) petoro lokalno aktivnih mladih umetnika zajedno sa umetnicima iz Haga, Vukovara, Erfurta, Skoplja, Brčkog, Monpeljeae izletište sa zatečenom infrastrukturom reanimiraju na nekoliko načina.

U okviru Balkan Streets festivala, pored programa Art Jam, biće prikazani filmovi sa DORF-a i održano Sajmovanje.

Balkan Streets Festival 2013 u Vranju najavljen je promotivnim događajem 12. juna u pivnici Zadruga kada je nastupilo pet mladih DJ-eva iz Berlina i Lajpciga (Yetti Meißner, Dilivius Lenni, Robert Willi, Daniel Archut, Sascha Aviar). Dolazak mladih umetnika iz Nemačke je omogućen zahvaljujući saradnji udruženja Generator i organizacije Roter Baum iz Drezdena.

 

 

Upisi opis malim slovima koristeci italic

Blockout

 

 
Ove godine festival je deo većeg muzičkog projekta pod nazivom Streets/Ulice- mapiranje i povezivanje mladih kreativnih scena u Evropi u kome učestvuje NVO Generator, a ima za cilj da podrži organizacije u promovisanju umetnosti i kulture u multietničkom društvu na Balkanu, kreiranjem novih intraregionalnih partnerstava između organizacija koje se bave kulturom na Balkanu i zemalja Evropske Unije.

Aktivnosti na projektu finanasiraju Evropska Unija preko programa Kultura, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Grad Vranje i Apatinska pivara.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Balkan Streets Festival online:

www.generator.org.rs

www.facebook.com/pages/Balkan-Streets-Festival