Home

VESTI

Danas počinje “Green Fest 2012”

No Comments Festival

Danas počinje "Green Fest 2012"Međunarodni festival zelene kulture „GREEN FEST“ počinje danas od 10 časova  radionicama za učenike osnovnih škola.

   

Od bogatog dnevnog programa izdvaja se program animiranog filma od 11:00 i 18:30 časova, zatim film o klimatskim promenama i posledicama po život ljudi „Era Glupih“ od 13:30 časova, kao i takmičarski program amaterskog filma od 17:30. Publika će imati priliku da pogleda i retrospektivu „zelenih“ filmova festivala iz regiona – Eko Film festival Sisak (SEFF).
   

Svečano otvaranje Festivala je zakazano za 20 časova u Velikoj Sali kada će biti prikazan dokumentarni film „Play again“ – „Igraj Ponovo“ (USA,2010, u zvaničnoj selekciji više od 40 festivala i dobitnik 11 festivalskih nagrada) o posledicama koje detinjstvo otuđeno od prirode ostavlja na decu. Uz sve programske sadržaje, svako ko donese stari mobilni telefon, dobiće vaučer sa popustom za kupovinu novog telefona od kompanije Vip mobile.

 

„GREEN FEST“ je jedinstven međunarodni festival zelene kulture koji spaja film, umetnost, obrazovanje i „zelene“ vrednosti u jedinstven kulturni izraz. Od srede 14.11. pa sve do zatvaranja Festivala u petak 16.11. uveče, Dom Omladine će biti ispunjen raznovrsnim sadržajima, pa će publika imati prilike da vidi bogat filmski program savremene svetske produkcije, da se upozna sa „zelenim“ inicijativama, umetnicima, organizacija, i proizvodima i da uzme učešće u nekom od edukativnih programa  Festivala.

Posetioce očekuje i 90 kratkih i amaterskih filmova iz 22 zemalje, u takmičarskoj kategoriji, dok će žiri festivala u sastavu: Petar Mitrić, Nevena Matović, Nataša Đokić, na čelu sa Radoslavom Zelenovićem, izabrati pobednike u šest takmičarskih kategorija za koje je nagrade obezbedio Samsung. Najbolji filmovi snimljeni mobilnim telefonom, stigli putem konkursa objavljenog u saradnji sa kompanijom Vip mobile, biće prikazani u okviru programa Ekomotivacija.

 

 

 Danas počinje "Green Fest 2012"

Danas počinje "Green Fest 2012"

 

 

Specijalni gost „Green Fest“-a je slovenački reditelj Mako Sajko, sa retrospektivom svojih filmova čiji je rad 70.-ih godina dvadesetog veka bio zabranjen u Jugoslaviji zbog kritike tadašnjeg sistema i otvaranja problematčnih društvenih tema, kao što su zagađenje životne sredine, visoka stopa samoubistva, socijalno ugrožena deca …

Izložbe Nacionalne Geografije, Svetskog fonda za prirodu (WWF) i Zelene Bete na temu „Urbana ekologija i održivi razvoj“, predstavljanje Arboretuma šumarskog fakulteta, platforme „Plavo zelena mapa“ su samo neka od dinamičnih sadržaja koje očekuju sve koji posete Dom Omladine tokom trajanja Festivala.

Više informacija o kartama, ovogodišnjem Festivalu, programu se može naći na www.greenfest.rs .

Green Fest se održava uz podršku grada Beograda – Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Samsunga , kompanije Vip mobile i mnogih drugih organizacija i institucija.