Home

VESTI

Brojne radionice na 64. Martovskom festivalu

No Comments Festival

Brojne radionice na 64. Martovskom festivaluOd 30. marta do 2. aprila u svim prostorima Doma omladine Beograda održaće se 64. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, poznatiji i kao Martovski festival.
   
Od ove godine u produkciji Doma omladine Beograda, sa novom koncepcijom i novim umetničkim direktorom Bobanom Jevtićem, u fokusu svih programa biće nacionalna filmska produkcija.
   

Pored takmičarskih i revijalnih projekcija filmova, ove godine Martovski festival organizuje i brojne radionice, konsultacije i razgovore filmskih stvaralaca, studenata i redovne publike.

 

Jedan od posebnih pratećih programa festivala je program “Filmske stolice”. Svakog dana, tokom trajanja festivala, od 14 do 19h, u holu ispred sale Amerikana najznačajniji domaći filmski autori biće na raspolaganju za kratak razgovor i konsultacije sa svima koji imaju ideju, kratak sinopsis, ili dokumentarni, animirani, eksperimentalni film u poodmakloj fazi realizacije, a potreban im je savet kako dalje.

Važan sadržaj činiće i “Speed Introduction” – sastanak i prilika za međusobno umrežavanje svih važnih domaćih festivala i trening programa u oblasti dokumentarnog i kratkog igranog filma u Srbiji.

 

 

 Brojne radionice na 64. Martovskom festivalu

Brojne radionice na 64. Martovskom festivalu

 

 

Nekoliko renomiranih domaćih filmskih autora održaće specijalne radionice tokom trajanja Martovskog festivala.

Naša dokumentaristkinja Mila Turajlić (“Cinema Comunisto”) održaće predavanje na temu kreativne upotrebe arhivskog materijala u dokumentarnom filmu, a reditelj Boris Mitić (“Pretty Diana”, “Doviđenja, kako ste?”) pričaće o imperativima scenarizacije dokumentarnog filma. Producentkinja dokumentaraca Jovana Nikolić  (“Caviar Connection”) govoriće o potencijalnim izvorima finansiranja dokumentarnog filma. Naši najpoznatniji savremeni autori animiranog filma Nikola Majdak Jr. i Ana Nedeljković  (“Rabbitland”) održaće specijalnu dvodnevnu radionicu animiranog filma za decu i roditelje. Bjorn Špejdel predavaće o praktičnim mogućnostima rada sa 3D tehnologijom u art filmu, a Robert Zuber govoriće o odnosu nezavisnih filmskih produkcija i javnom televizijskom servisu. Marija Šavlija održaće radionicu storyboard-a.

Martovski festival odaće i dužno poštvanje jednom od najpoznatijih filmskih dokumentarista sa ovih prostora, Krsti Škanati, reditelju kultnih dokumenatarca “Prvi padež čovek”, “Odričem se sveta” i ”Ratniče voljno” koji nas je na žalost nedavno napustio.

www.martovski.rs
www.facebook.com/MartovskiFestival
www.twitter.com/MartovskiF
www.instagram.com/martovskifestival