Home

VESTI

Bojan Z otvara “Jazzycolors” festival

No Comments Festival

Srpski džez pijanista Bojan Zulfikarpašić "kum“ je ovogodišnjeg džez festivala "Jazzycollors ", koji će od 18. do 29. novembra, u organizaciji stranih kulturnih centara, biti održan u Parizu.

Na festivalu će nastupiti i Lidija Filipović, džez pevačica poreklom iz Srbije, javljaju "Večernje novosti".

Ovaj festival daje priliku muzičarima koji dolaze iz manjih kulturnih sredina da nastupe u velikom centru džeza poput Pariza, rekao je Zulfikarpašić.

RoÄ‘eni BeograÄ‘anin, već 20 godina živi u Parizu i jedna je od najbolje čuvanih tajni domaće džez muzike – osim u uskim stručnim krugovima, slabo je poznat domaćoj javnosti, iako je sa svojim Bojan Z Quartet, nastupao i kod nas.

 

 

Pored brojnih priznanja, odlikovan je titilom "Viteza iz reda umetnosti", od strane francuske vlade, a njegov posledni album "Xenophonia", iz 2006, proglašen je za albujm godime i svrstan u ediciju "Pobeda džeza".

Nazivaju ga "velikim pijanistom, osobenog stila" – uverite se i vi.

Srpski pijanista, koji je 2005. godine izabran za najboljeg evropskog džez muzičara, otvoriće festival nastupom u MaÄ‘arskom kulturnom centru, a za njim slede muzičari iz Finske, Japana, Slovačke, Koreje, MaÄ‘arske, Srbije, Poljske, Švedske, Rumunije, Švajcarske, Estonije i Kanade.

U organizaciji festivala ove godine učestvuje 12 od 44 strana kulturna centra u Parizu. Koncerti se održavaju u četiri centra – maÄ‘arskom, srpskom, švedskom i švajcarskom.

Na programu festivala je i nastup velikog broja džez pevačica, među kojima je i Filipovićeva, srpska pevačica koja živi u Bordou i u svoje interpretacije unosi elemente balkanskog folklora. Filipovićeva će nastupiti u Srpskom kulturnom centru, kao i mađarska, finska i japanska grupa.

 

 

 

 

Izvor:

MONDO