Home

VESTI

Bogat prateci program Balkan Streets festivala u Vranju

No Comments Festival

Bogat prateci program Balkan Streets festivala u VranjuU okviru četvrtog po redu Balkan Streets festivala, koji se održava od 21. do 24. juna u Vranju, pored muzičkog programa koji će okupiti veliki broj muzičara sa celog Balkana, ali i iz ostatka Evrope, biće održan i bogat prateći program koji će grad na jugu Srbije učiniti epicentrom dobrog provoda i umetničkog aktivizma, ali i mestom edukcije i povezivanja mladih.
 

U petak, 25. maja, u punoj Sali Muzičke škole u Vranju održana je prva u nizu  interaktivnih radionica dua Ma-Tri-X koji čine Marko Đorđević i Branko Trijić.
 

Preko 40-oro lokalnih muzičara i zainteresovanih građana, među kojima i deca uzrasta od 6 do 12 godina, pomno je pratilo dvočasovno obraćanje umetnika svojim kolegama iz Vranja.

 

Tokom samog Festivala, 21. i 24. juna, u klubu „Ladovina“ sa početkom u 20:00h biće prikazivani filmovi sa poznatog Festivala dokumentartnog rok filma – DORF.

Ovaj značajni festival delo je Udruženje ljubitelja filma RARE nastalo sa ciljem povezivanje Vinkovaca i Vukovarsko-sremske županije sa ostalim regionalnim udruženjima i projektima kojima je cilj povezivanje i razmena kulturnih informacija.

U okviru Balkan Streets festivala biće prikazani filmovi Ako nikoj ne sviri (Makedonija, 2010) reditelja Gjorgjia Janevskog o počecima makedonskih underground prvaka, benda Bernay's Propaganda; pobedničko ostvarenje DORF-a 2008, Sevdah o rodama (Hrvatska, 2007) u režiji Silvija Mirošničenka, koji predstavlja jednog od najznačajnijih hip-hop autora sa ovih prostora, Eda Maajku; dobitnik nagrade publike na DORF-u 2011, Radio Apokaliptiko (Slovenija, 2008) reditelja Marka Cvejića, o legendarnom Metal Campu u slovenačkom gradiću Tolminu; The Cinkuš (Hrvatska, 2008) Ljiljane Šišmanović (Hrvatska), o etno punk sastavu Cinkuš; Vlada (Slovenija, 2009) Rudija Urana, posveta jednom od najvažnijih učesnika mitskog Novog talasa, Vladi Divljanu iz Idola.

Tokom ovogodišnjeg Balkan Streets festivala biće održano i Sajmovanje ili Art bazar koji će otvoriti prostor za podsticanje aktivnog, kreativnog učešća mladih u društvenom životu zajednice, kroz samoorganizovanje i promociju vrednosti volonterizma, preduzetništva i recikliranja. U okviru Sajma omladinskog angažmana mladi će se baviti kreiranjem kreativnih frizura, odeće, grafiti aplikacija, nakita od recikliranih materijala, a demonstriraće i veštine žongliranja i korišćenja poi-a. Takođe, posetioci će imati priliku da vide nastupe uličnih muzičara na štandovima ispred Omladinskog kulturnog centra u Vranju, ali i na mobilnom, Angažovanom stageu koji će u petak, 22. juna i u subotu, 23. juna posle 18h kružiti centralnim gradskim šetalištem. Ovom prilikom biće demonstriran projekat Dance4life koji, kroz muziku i ples povezuje, inspiriše i osnažuje mlade da naprave korak napred u borbi protiv HIV/AIDS-a. Pored plesa, biće prikazane i tehnike angažovanog pozorišta.

 

 

 Bogat prateci program Balkan Streets festivala u Vranju

Bogat prateci program Balkan Streets festivala u Vranju

 

 
Od 22. do 23. juna, od 18h, biće postavljena i izložba rok fotografije mladog  vranjskog umetnika Nemanje Đorđevića, koji živi i radi u Beogradu. Izložba koja nosi naziv Buka u boji predstaviće 40-ak rok fotografija koje je Nemanja snimio radeći za web portal Balkanrock.com u proteklih par godina.

Ranije smo najavili da će u okviru muzičkog programa nastupiti poznati hrvatski sastav Psihomodo pop, kultni beogradski alt-rock bend Jarboli, jedna od najpoznatijih makedonskih grupa PMG Kolektiv, bas-bubanj duo Multetnička atrakcija, banjalučki bend Sopot, nemački rock/dub/punk/drum'n'bass/rap sastav Marracash Orchestra, holandski kantautor Erik  Hofland, koji nastupa pod imenom Dyzack i bend Groove embassy, kao i vukovarski trio – Das Rejdž.

Balkan Streets festival će takođe podržati lokalnu scenu i dati prostor neafirmisanim bendovima iz Vranja da se predstave širem audotorijumu.

Uskoro možete očekivati satnicu kompletnog festivala sa lokacijama održavanja.

Ulaz na sve programe Balkan Streets festivala je besplatan.

 

 

 Bogat prateci program Balkan Streets festivala u Vranju

Nouvelle Vague

 

 

Pored Vranja, festival će se održati 29. juna u Vukovaru (Hrvatska), 30. juna u Tešnju (BiH), a početkom septembra imaće i svoje holandsko izdanje.

Ove godine festival u Vranju je podržan od strane Evropske Unije, preko IPA programa (u okviru projekta Muzika bez granica – Music Without Borders), Ministarstva omladine i sporta, Grada Vranja, Grada Drezdena, holandskih kulturnih fondova.

Projekat Muzika bez granica (Music Without Borders) čiji je nosilac organizacija KulturAktiv iz Drezdena, Nemačka, a partneri Generator iz Vranja, Mirovna grupa mladih Dunav iz Vukovara i Taksirat iz Skoplja, stavlja u fokus muzičare i muzičke operatere, uključujući i nevladine organizacije, lokalne vlasti, menadžere, festivale i izdavače. Poseban cilj projekta je razmatranje mesta mladih i talentovanih muzičara kojima je potrebna podrška u razvoju karijere i talenta.

U okviru ovog projekta trubački orkestar Demirana Ćerimovića iz Vranja posetio je Drezden gde je nastupao na gradskom festivalu BRN, zajedno sa bendovima iz Skoplja, Vukovara i Drezdena.

 

 

Bogat prateci program Balkan Streets festivala u Vranju

Kanda Kodza i Nebojsa

 

 

Partneri Balkan Streets festivala su organizacije: Platform Spartak (Holandija), Mirovna grupa mladih Dunav (Vukovar, Hrvatska), Stari grad (Tešanj, BiH), Taksirat (Skoplje, Makedonija) i KulturAktiv (Nemačka) kao i lokalne institucije iz Vranja: Muzička škola „Stevan Mokranjaca“, Kancelarija za mlade i Omladinski kulturni centar Omladinskog Saveza Grada Vranja.

Za dodatne informacije molimo Vas da kontaktirate PR festivala, Bojanu Stojković. Kontakt telefon: 062 305 032,e-mail:[email protected]