Home

VESTI

Beogradski Festival Igre

No Comments Festival

Belgrade Dance FestivalKao logično raskršÄ‡e balkanskog regiona, Beograd je svoju konkurentnost na evropskoj festivalskoj mapi utvrdio prisustvom prestižnog plesnog  projekta.

 

Najavljujući svoju šestu ediciju, od 1-15 aprila 2009 godine, Beogradski festival igre je postao dobra tradicija, koja podrazumeva dolazak istaknutih
baletskih i savremenih plesnih kompanija, poznatih koreografa i aktuelnih produkcija. Koncipiran sa ciljem da predstavi značajna stremljenja savremene igre, događaj je uspostavio i potvrdio umetničke standarde, ali i osnažio komunikaciju sa domaćom i inostranom publikom.

Nagrada Evropske inicijative i Fonda “Jelena Šantić” (2006), priznanje UNESCO-a, u vidu titule vodećeg plesnog projekata u regionu Jugoistočne Evrope (2006), kao i prijem u Svetsku plesnu alijansu (2007), bili su podsticaj i obaveza za manifestaciju.

Izuzetna posećenost predstava i formiranje nove publike, pozitivne kritike i reakcije iz inostranstva, informativni i edukativni sadržaji namenjeni lokalnoj plesnoj zajednici, popularizacija savremene igre u zemlji i regionu, kao i mogućnost da plesna umetnost naÄ‘e put do najšire publike emitovanjem predstava i posebnih emisija na televiziji, samo su neki od rezultata koji odreÄ‘uju kreiranje programa.

Festival je osnovan na inicijativu Međunarodnog saveta za igru CID UNESCO iz Pariza, a selektor programa je beogradska balerina i koreograf Aja Jung.

Belgrade Dance Festival

 

Tokom predhodnih godina pred festivalskom publikom su se predstavili:  

Balet Marijinskog teatra iz Sankt Petersburga sa koreografijama Žorža Balanšina, Balet pariske Opere sa postavkama Vilijama Forsajta, Rudolfa Nurejeva i Morisa Bežara, Nacionalna plesna kompanija iz Madrida sa kreacijama čuvenog Nača Duata, Holandski plesni teatar I i II, sa koreografijama Jiržija Kilijana, Pola Lajtfuta i Sol Leon, Kulberg balet sa postavkama Matsa Eka i Johana Ingera, Balet milanske Skale sa postavkom Maura Bigoncetija…

 

Značajna su bila i gostovanja nacionalnih baleta iz Sofije (Žorž Balanšin, Mario Piaca), Soluna (Konstantinos Rigos), Atine (Rej Bara), Liona, Skoplja, Maribora (Edvard Klug), Praga (Icak Galili, Petr Zuska), Bijarica (Tijeri Malanden), Tulze (Načo Duato, Tvajla Tarp), Marseja (Frederik Flaman i Zaha Hadid)… plesnih kompanija Shen Wei Dance Arts, Inbal Pinto Dance Company, Henri Oguike Dance Company…kao i nastupi i postavke Jasmin Goder, Đilijerme Botelja, Filipa Sera, Laure Balis, Amande Miler, Havijera de Frutosa, Ismaela Iva, Talie Paz, Bernarda Montea, Gaja Vajzmana… Neke od predstava su uspešno gostovale i u Novom Sadu, Nišu, Kruševcu, Užicu…
 
Realizaciju programa podržavaju Ministarstvo kulture Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda, kao i ambasade i kulturni centri zemalja učesnica.

 

Belgrade Dance Festival

 

Osnovni vizuelni identitet manifestacije od 2007, osmišljava agencija Publicis.  
Kompanija Vip mobile je od 2008. godine, do sada prvi i ekskluzivni sponzor Beogradskog festivala igre, sa idejom da i u narednom periodu podržava jedinu manifestaciju ove vrste u regionu.

Igra traži dinamičnost, energičnost, smelost i posvećenost.  Kao univerzalan oblik komunikacije, ona podrazumeva inovativnost i originalnost, a u isto vreme direktnost i jednostavnost.  

Sve su to vrednosti koje neguje i Vip.  
 

Pokrovitelj koji je podržao i prepoznao značaj manifestacije još na samom početku je Raiffeisen banka, a dugogodišnji prijatelji festivala su US Steel Srbija, Pošta, Doncafe, Alcatel…

Ove godine festival uživa slatku podršku kompanije Bambi, poverenje dva vodeća automobilska brenda, a to su Ford i Volvo, kao i kompanije Siemens…

Obiman i atraktivan koncept 6 Beogradskog festivala igre, čine celovečernje plesne produkcije  nacionalnih baletskih kompanija i plesnih trupa iz Švedske, Holandije, Monaka, Nemačke, Brazila, Velike Britanije i Francuske, dok prateće aktivnosti podrazumevaju master klasove, izložbe plesne fotografije, diskusije sa umetnicima, filmski program i prezentacije.
 

Pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Princeze Karoline od Hanovera,

Balet Monte Karla će otvoriti 6. Beogradski festival igre u Centru Sava.

Kompanija koja je od baleta stvorila svetski trend i inspiraciju svim drugim umetnostima, u kojoj su karijere gradili Ana Pavlova, Marius Petipa, Mihail Fokin, Vaclav Nižinski, Serž Lifar, Žorž Balanšin…muziku komponovali Debisi, Prokofijev, Ravel, Stravinski…a kostime i scenu kreirali Brak, Pikaso, Šanel, Matis, Miro, Dali, Utrilo… do danas je jedna od najprestižnijih u svetu.

Po prvi put se predstavlja beogradskoj publici sa dve postavke iz pera svog koreografa i direktora, Žana Kristofa Majoa, u kostimu i dekoru Karla Lagerfelda.

Pejzaž i Altro Kanto, su naslovi koji na najbolji način potvrÄ‘uju zahtevnost i ultimativne standarde današnje igre, prikazujući neponovljivu dinamiku i estetiku plesne leksike, odnosno preplitanje vrhunske tehnike sa lepotom i lakoćom izvodbe.

(Beograd, Sava Centar 1.4.2009.)
 

 
Iz londonskog Sadlers Velsa stiže Random Dance, čiji je direktor i koreograf Vejn MekGregor,

jedan od najzanimljivijih plesnih stvarala XXI veka. Poznat po korišÄ‡enju savremenih tehnologija u radu na svojim predstavama, a široj publici po osmišljavanju pokreta za filmove o Hariju Poteru, MekGregor je jedini stalno angažovan koreograf iz sveta savremene igre, u istoriji londonskog Kraljevskog baleta. Njegov projekat Entitet, nastao je u saradnji sa najznačajnijim britanskim psihijatrima i govori o odnosu izmeÄ‘u teorijskog rada i igre koja iz njega nastaje,

istražujući načine na koje možemo koristiti telo da bi otkrili ko smo…

(Beograd, Sava Centar, 3.4.2009.)

Poseban događaj jeste predstava Odskok, poznate holandske koreografkinje Koni Jansen.

Pozorišan i inventivan, snažne i pokretačke energije, ovaj plesni projekat podrazumeva znalački odabranu muziku, izuzetnu režiju i dizajn svetla, ali i virtuoznu igru i kvalitet isključivo muških igrača, od kojih je trupa sastavljena.

(Beograd, Jugoslovensko dramsko pozorište, 5.4.2009.)
 

Belgrade Dance Festival
 
 

Plesna kompanija Sociedade Masculina iz Sao Paola, takodje okuplja isključivo muške igrače, a beogradskoj publici se po prvi put predstavlja radom dvojice veoma popularnih koreografa,

Enrikea Rodovalja (Između tela i plave boje) i Andonisa Fonjadakisa (Palpable).

(Beograd, Atelje 212, 7.4.2009. / Umetnost davanja, NP Niš, 9.4.2009.)

Najznačajnija baletska kompanija Južne Amerike, svakako je Balet Sao Paola, koji često

gostuje na prestižnim svetskim scenama i festivalima, pre svega zahvaljući izuzetnom repertoaru, kreiranom ekskluzivno za ovu trupu. Na scenu Sava Centra, veliki ansambl donosi tri plesne postavke različitih senzibiliteta, koje potpisuju koreografi Gagik Ismailian ([email protected]),

Sandro Boreli (Jezero) i Luis Fernando Bonđovani (Podela).

(Beograd, Sava Centar, 9.4.2009.)
 
Belgrade Dance Festival
 
Jedinstvena plesna postavka, koprodukcija Štutgart Baleta i Štutgart Teaterhausa, angažuje dve plesne generacije.

Fasciniran dvojicom umetnika različitog iskustva i jednako snažnog personaliteta, koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji jedne od najznačajnijih evropskih baletskih kompanija, koreograf  Kristijan Spuk išÄitava i predstavlja Servantesovog junaka, na potpuno nov način.

Publika i kritika su složne da je Don Q, životna i nezaboravna predstava.

(Beograd, Atelje 212, 11.4.2009.)

Emanuel Gat je jedan od najboljih igrača, ali i najtalentovanijih koreografa – predstavnika savremene izraelske plesne škole.

Svoju kompaniju, Emanuel Gat Dance je osnovao u francuskom gradu Istru. Postavke koje će predstaviti beogradskoj publici (Zimsko putovanje, Posvećenje proleća), donele su mu nagradu Besi u Njujorku, ali i prvi angažman sa Baletom pariske Opere, za koji kreira celovečernju predstavu.

(Beograd, Beogradsko dramsko pozorište, 13.4.2009. /  Smederevo, Kulturni centar, 14.4.2009. )

Za sam kraj, a nakon uspešnog nastupa na 4. Beogradskom festivalu igre, švedski Kulberg balet se vraća na scenu Sava Centra sa dve postavke Johana Ingera.

Oba naslova (Prazna kuća i  Lutajući ludak) ovog koreografa, postala su tokom nekoliko predhodnih sezona nezaobilazan repertoar ne samo Kulberg baleta, već i mnogih važnih baletskih kompanija širom sveta, pre svega zbog potpuno novog rečnika kojim ovaj izuzetni koreograf vešto postavlja savremene plesne standarde.

(Beograd, Sava Centar, 15.4.2009. / Budimpešta, Nacionalni plesni teatar, 17. i 18.4.2009.)
 
 
Više informacija na:
www.BelgradeDanceFestival.com