Home

VESTI

Belef08 – Arkestra One

No Comments Festival

 Ovog vikenda nas očekuje malo zatišje, bar kada su klubovi u pitanju. MeÄ‘utim, to nikako ne znači da neće biti dobrog provoda i to pre svega zahvaljujući muzičkim dešavanjima na Belefu. Najpre će večeras u letnjem „Bitef art kafeu” nastupati „Arkestra One”, da bi ga već sutradan zamenio Kezaja Džons.

„Arkestra One” je britanski duo koji čine producent Metju Timoni i vokal Nina Miranda. Njih dvoje neguju bit-hevi brazilski pop, što je polsedica Nininog porekla, a sve to u kombinaciji sa elektronikom. Kada pričaju o ljudima koji su na njih uticali, spisak obuhvata imena poput Igija Popa, Dejvida Bouvija, Kvinsi Džons, „The Who”…

Njihov nastup u „Letnjem Bitef art kafeu” večeras počinje od 22 sata, a pored njih nastupaće i DJ Transglobal Discotheque.

 

Nešto zvučnije ime na Belefu biće Kezaja Džons (Keziah Jones). U pitanju je kantautor i gitarista poznat po muzičkom stilu koji je sam nazvao blufank, koji predstavlja fuziju izmeÄ‘u bluza i oštrih fanki ritmova. Najveći uticaj na njegov rad ima njegovo afričko poreklo, a zanimljivo je da je uspeo da dostigne kultni status u Londonu, kao neko izvan dens, hip-hop i gitarske scene koje inače dominiraju Engleskom.

– U kontekstu britanske i crnačke muzike, moja muzika se uvek izdvajala jer ja jednostavno ne pripadam i ne sviram tim mentalitetima. Mislim da sam jedini internacionalni Joruba solo pevač i kompozitor. Ja sam prvi joruba fank gitarista, a definitivno prvi joruba solo kompozitor koji je sa svojom muzikom obišao ceo svet – kaže Kezaja koji će se predstaviti publici u „Bitef art kafeu” u subotu veče.

Njegov specifičan način sviranja gitare, kao i zagonetni refreni i oštri udaranje po žicama koje je promovisoa na debi albumu „Blufunk Is A Fact” doveli su ga početkom 90-ih godina prošlog veka na veliku muzičku scenu. Album je prodat u pola miliona kopija.

Kezaja trenutno u Njujorku radi na svom novom albumu „Nigerian wood” koji izlazi u septembru. Obožavaoci su već mogli da čuju prvi singl „My kinda girl” a na listi saradnika su Ališja Kiz, Kajni Vest, Džon Ledžend, Di AnÄ‘elo i drugi.

Ulaznice za koncert koštaju 800 dinara.

Muzika na Beogradskom letnjem festivalu

Do kraja Belefa možete čuti još i Faroa Sandersa koji će nastupati 25. jula u Dvorištu Kapetan Mišinog zdanja. Kao predgrupa poznatom američkom džez saksofonisti nastupaće „Dvojac bez kormilara”. Koncert počinje u 21 sat. Gost Beogarda biće i „Osaka Monaurail”, tokijski bend koji postoji već 16 godina. Oni nastupaju 2. avgusta u „Letnjem Bitef art kafeu” od 21 sat.