Home

VESTI

Balet Sao Paola u Centru “Sava”

No Comments Festival

Belgrade Dance Festival

Nacionalni balet Sao Paola, vodeća kompanija na plesnoj sceni Južne Amerike, nastupiće 9. aprila u Centru "Sava", u okviru 6. beogradskog festivala igre, najavljeno je na konferenciji za novinare.

 

Prema rečima osnivača i selektora festivala Aje Jung, Balet Sao Paola je glavna plesna kompanija u jednoj od najvećih svetskih metropola, koja poput 20-milionskog grada poseduje snažan kosmopolitski duh.

"Trupa za koju specijalno kreiraju najveći svetski koreografi na naš festival dolazi sa turneje u Nemačkoj gde je sa velikim uspehom odigrala desetak predstava", kazala je Jung.

Beogradskoj publici 30 igrača iz Brazila predstaviće izbor iz repertoara, tri različite postavke koje su presek stvaralaštva kompanije.

Koreograf Luis Fernando Bondjovani ispričao je da je Balet Sao Paola izuzetno radno, brojnim gostovanjima obeležio 40 godina rada.

Osnovan 1968. godine kao podrška operskim produkcijama i klasičnim komadima, Balet Sao Paola se od 1974. godine bavi isključivo savremenim plesom.

Belgrade Dance Festival

 

Za trupu koja meÄ‘unarodni uspeh postiže nakon učešÄ‡a na Bijenalu igre u Lionu, 1996. godine, od kada kontinuirano igraju u Evropi, kreiraju izuzetni koreografi poput Ohada Naharina, Vaska Velenkampa, Gagika Ismailiana, Maura Bigoncetija, Anželina Preljokaža, Enrikea Rodovalja, Debore Kolker, Horhea Garsije, Luisa Ariete, Sandra Borelja i BonÄ‘ovanija.

Prema rečima Aje Jung, plesni spektakl 9. aprila počinje koreografijom "Jezero" na muziku Petra Iljiča Čajkovskog koreografa Sandra Borelja, pričom o ljubavi koja je kao labudova igra, lepa, strasna, krhka i kratkotrajna sreća, ali koja nema nikakve veze sa "Labudovim jezerom".

Potom će uslediti koreografija "DualidaÄ‘e" nastala 2001. godine u čast obeležavanja 500. godišnjice otkrića Brazila, spektakl koreografa Gagika Ismailijana raÄ‘en na osnovu fado muzike.

Na programu je i BonÄ‘ovanijeva postavka "Podela" iz 2007. godine za koju je inspiraciju pronašao u Aristotelovoj teoriji podeli.

"Neke stvari ne mogu biti i ne biti u isto vreme", kazao je autor "Podele" nekadašnji igrač Baleta Sao Paola, potom Baleta u Cirihu, Skapino baleta u Roterdamu, Geteborg baleta i Kulberg baleta. U ovim kućama on je radio sa najvećim koreografima: Vilijamom Forsajtom, Ohadom Naharinom i Načom Duatom od kojih je, kako je kazao, mnogo naučio i sada, po povratku u Brazil primenjuje u svojim koreografijama.

 

 

 

 

Izvor:

B92.net Kultura