Home

VESTI

Žiri 15. Festivala na Paliću

No Comments Festival

U Žiriju Festivala evropskog filma Palić, koji će odlučivati o dobitnicima nagrada "Zlatni toranj" za najbolji film, "Palićki toranj" za najbolju režiju, kao i specijalne nagrade Žirija, biće Dror Šaul (Dror Shaul), Martina Blajs (Martina Bleis), Maria Popistašu (Maria Popistasu), SrÄ‘an Vuletić i Lena Bogdanović.

O najboljem filmu iz programa "Paralele i sudari odlučuje" MeÄ‘unarodni žiri kritike u sastavu Jozef Šnele, Mihai Ćirilov i Dean Sinovčić, dok od ove godine selekcija Mladi autori Evrope nagraÄ‘uje mladog evropskog filmskog stvaraoca nagradom Undeground Spirit.

Dror Šaul režira i piše scenarija za filmove i reklame. Živi u Tel Avivu u Izraelu. Rodio se i odrastao u kibucu Kisufim u južnom Izraelu. Nakon odsluženja vojnog roka, Dror je napustio kibuc i preselio se u Tel Aviv gde je dobio svoj prvi posao u filmskoj industriji kao asistent produkcije.

Svoj prvi kratki film – Operacija baka, koji je osvojio izraelskog Oskara, napisao je i režirao 1999.

Njegov prvi igrani film – Sima Vaknin veštica, premijerno je prikazan 2003. Iste godine Dror je učestvovao u Laboratorijama režisera i scenarista na Sandens festivalu sa filmom Ludo blato koji je osvojio četiri izraelska Oskara, Veliku nagradu žirija na Sandens festivalu, Kristalnog medveda u Berlinu, Nagradu publike MeÄ‘unarodnog filmskog festivala u Majamiju i druge.

Dror je učestvovao u nekoliko međunarodno priznatih reklamnih kampanja i dva puta je osvojio nagradu Kaktus (izraelski ekvivalent za Klio) za najbolju kampanju. Takođe je osvojio Global nagradu Festivala u Njujorku i nagradu Ad Spot Međunarodnog festivala niskobudžetnog komercijalnog filma u Rimu.

 

 

Martina Blajs radi za Berlinale sajam koprodukcije, međunarodni događaj na kome producenti mogu da pronađu partnere za svoje nove projekte, od njegovog osnivanja 2004. godine.

Osim toga, godine 2007. pokrenula je i Ciriški producentski forum za producente sa nemačkog govornog područja.

Martina se bavi produkcijom filmskih festivala i filmova već 12 godina i još uvek obožava da gleda sjajne filmove na velikom platnu.

 

 

Maria Popistašu je roÄ‘ena 1980. u Bukureštu, Rumunija.

Godine 2002. diplomirala je na Nacionalnom univerzitetu za pozorište i film u Bukureštu, odsek za glumu. Od 2000. do 2003. radila je za Narodno pozorište u Bukureštu i Nacionalni radio.

Godine 2003. započela je svoju izuzetno uspešnu glumačku karijeru, i to ne samo na rumunskom jeziku, nego i na engleskom, francuskom i nemačkom.

Neke od njenih najznačajnijih uloga su one koje je ostvarila u filmovima Crash Test Dummies (Austrija), Sex Traffic (UK/Kanada), Love Sick (Rumunija), A Perfect Match (Belgija), The Second Woman (Nemačka).

Maria Popistašu je takoÄ‘e bila u žiriju B-est filmskog festivala u Bukureštu 2005. godine i žiriju MeÄ‘unarodnog filmskog festivala u Varšavi 2007. Godine 2008. postala je član Evropske filmske akademije.

Srdan Vuletić je studirao na Akademiji dramskih umetnosti u Sarajevu gde je režirao četiri predstave i počeo da snima kratke studentske filmove.

Godine 1992. zaposlio se u bolnici kao medicinski tehničar i to iskustvo ga je kasnije inspirisalo da snimi čuveni dokumentarac Palio sam noge (1993, dobitnik Feliksa, najvišeg evropskog filmskog priznanja naredne godine).

Kao član Sarajevske grupe autora SaGA, režirao je nekoliko dokumentarnih filmova i snimio televizijski putopis o gradovima Bosne zajedno sa scenaristom Abdulahom Sidranom.

Njegov prvi igrani film – Ljeto u zlatnoj dolini, doživeo je svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Torontu i osvojio brojna priznanja kao što su VPRO Tigar i MovieZone nagrade na Filmskom festivalu u Roterdamu.

Godine 2005. proglašen je filmskim stvaraocem godine od strane Unije filmskih radnika Bosne i Hercegovine. Trenutno je član programa filmske režije Akademije dramskih umetnosti u Sarajevu.

 

 

Lena Bogdanović je roÄ‘ena u Novom Sadu. Diplomirala glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše. ÄŒlan je ansambla Srpskog narodnog pozorišta.

Tumačila je uloge u više televizijskih i filmskih ostvarenja. Neka od njih su Morte di una ragazza perbene, Furto del tesoro, II; uz Džeremija Ajronsa u filmu Mathilde, kao i u ostvarenjima: Urota, Dečak koji je bio suviše nevin, Pogled sa Ajfelovog tornja, Agi i Ema, Miloš Branković

 

Petnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić biće održano od 19. do 25. jula na više lokacija u prirodnom okruženju kraj jezera Palić, kao i u Subotici.

Posetioci Festivala evropskog filma Palić i ove godine će imati prilike da uživaju u pažljivo odabranom muzičkom programu, a od ove godine, prvi put, biće organizovan i "filmski kamp".

Kamp je smešten na muškom štrandu na Paliću, opremljen kako bi se posetioci osećali što ugodnije (struja, topla voda), a cena za dve osobe za sedam dana boravka u kampu iznosi 800 dinara.

Ulaz na sve filmske projekcije i koncerte je besplatan, osim za glavni filmski program gde ulaznica košta 200 dinaara.

U skladu sa misijom, atmosferom i festivalskim ambijentom, ovogodišnji slogan Festivala evropskog filma je – Feel, Reflex, Relax.

 

Više informacija o festivalu možete pronaći na zvaničnoj internet prezentaciji – www.palicfilmfestival.com.