Home

VESTI

5. Beogradski Irski Festival

No Comments Festival

5. Beogradski Irski FestivalPazite! Kelti opet dolaze! – Uskoro peti Beogradski Irski Festival! Peto izdanje Beogradskog Irskog Festivala, koje će se održati od 6. do 22. marta, predstaviće na više lokacija u Beogradu deo očaravajuće irske kulture.
  

Publiku očekuju najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, zatim savremeni plesni performans, izložbe, koncerti, radionice i drugi atraktivni kulturni događaji, kao i niz zanimljivih gastronomskih dogodovština.

   

"Beograd je evropski grad u pravom smislu, u kojem je spoj dve živopisne i spontane kulture (srpske i irske), iz najudaljenijih delova Evrope, jugoistočne i zapadne, prirodno nastao, inspirisan našim Keltom – Svetim Patrikom. Pozivam vas da nam se pridružite na 5. po redu Festivalu, uz poznatu irsku plesačicu Džin Batler (Jean Butler), filmove i razgovore sa rediteljem serije "Birmingemske bande" (Peaky Blinders) Dejvidom Kefrijem (David Caffery), i da uživate u prelepem Zelenom osvetljavanju Beograda u suton 17. marta 2017. godine.

 

Svratite na veče irske tradicionalne muzike, kriglu Guinness piva ili čašu Jameson viskija, probajte irske specijalitete koje za vas spremaju gostujući kuvari, a očekuje vas i puno drugih događaja između 6. i 22. marta 2017. godine. Za više informacija pratite nas na Facebook stranici, Twitteru, Instagramu kao i na sajtu www.irishfest.rs", kaže Jas Kaminski, direktor Beogradskog Irskog Festivala.

 

 

 5. Beogradski Irski Festival

5. Beogradski Irski Festival

 

 

Pored pridruživanja globalnoj irskoj zabavi u nedelji živahnih proslava (uključujući Svetog Patrika 17. marta), beogradska publika upoznaće se kroz program Beogradskog Irskog Festivala sa zanimljivim pregledom irske kulture, koji uključuje jake društvene, istorijske i kulturološke elemente.

 

Na festivalu će nastupiti (i održati radionicu) Jean Butler, čuvena plesačica i, uz  Michaela Flatleya, osnivač globalnog fenomena Riverdance, a gost festivala biće i David Caffrey, reditelj nove sezone popularne serije “Peaky Blinders” (Birmingemska banda) koja se i kod nas sa uspehom prikazuje. Ovogodišnji fokus filmskog programa biće irska muzika.

U okviru muzičkog programa koncert će održati kantautor Dylan Tighe (Dilan Taj) koji će se beogradskoj publici predstaviti sa jedinstvenim audio-vizuelnim performansom uz 5.1 surround zvučni sistem i 3D projekcije. Tu je i izložba renomiranog irskog fotografa Conora Fergusona, kao i festivalski foto-konkurs koji će uskoro biti raspisan. Pobednika konkursa očekuje vredna nagrada.

 

 

5. Beogradski Irski Festival

5. Beogradski Irski Festival

 

 

Glavni grad će se i ove godine, zahvaljujući Beogradskom Irskom Festivalu, pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika, pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

 

Uskoro možete očekivati detaljnije informacije o programu!

Beogradski Irski Festival organizuje irski novinar sa srpskom adresom Jas Kaminski u saradnji sa Ambasadom Republike Irske u Atini i Beogradskim konzulatom, Irskim filmskim institutom, delegacijom Evropske Unije i vodećim beogradskim filmskim i kulturnim institucijama.

Manifestacija je podržana od strane Ambasade Irske u Republici Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Culture Ireland – organizacije za međunarodnu promociju irske kulture.

 

 

5. Beogradski Irski Festival

5. Beogradski Irski Festival

 

 

Beogradski Irski Festival online:
Sajt – www.irishfest.rs
Facebook strana – www.facebook.com/BelgradeIrishFestival
Instagram – www.instagram.com/beogradskiirskifestival

Twitter – www.twitter.com/IrishFestBGD