Home

VESTI

43. Zaječarska gitarijada

No Comments Festival

 Stiv Lukater na 43. Zaječarskoj gitarijadi Uprkos finansijskim problemima 43. zaječarska gitarijada biće održana od 23. do 26. jula. U takmičarskom delu, na Kraljevici će nastupiti 12 bendova: „Alhemija", „From sin", „No regrets", „Šraft" i „Uneven" iz Beograda, „Blek Džordž" iz Topole, „Brejn demidž" i P.I.O.D. iz Zaječara, „Dark oušn" iz Sombora, „Fipa" iz Novog Sada i „Santos braders bend" iz Bačke Palanke.

Petočlani žiri, kojim je predsedavao Vladimir Džet Janković, imao je težak posao da napravi selekciju jer su gotovo svi od stotinak prijavljenih bendova imali izuzetno kvalitetne snimke. Pobednik po oceni žirija biće nagrađen sa 100.000, a pobednik po oceni publike dobiće 50.000 dinara.

Sutra će biti otvoren Međunarodni salon rok fotografije i nastupiće „Al Džazira", „EKV tribjut bend", naredne večeri predstaviće se „Delirijum", „Čiča Gorio", „Darkvud dab", „Sanšajn" i „Art diler", a poslednje veče „Zip", „Magma", slovenački „Metalstil", „Hejt tek", i zvezda festivala – Stiv Lukater, bivši gitarista i pevač grupe „Toto". Gitarijada će biti održana na Kraljevici, a ulaz, kao i boravak u kampu, biće besplatni.

 

Stiv Lukater na 43. Zaječarskoj gitarijadi

 

GITARIJADA je najveći međunarodni festival neafirmisanih rok bendova, koji će tokom 2009. godine biti organizovan po četrdeset treći put put. Okupljajući desetine hiljada učesnika i posetilaca iz zemlje i inostranstva, ovaj festival spada u red najznačajnijih muzičkih događaja u regionu. Cilj manifestacije je podsticanje i afirmacija muzičkog stvaralaštva mladih opredeljenih za Rock’n’roll, koji još od svog nastanka, kao planetarni fenomen, postaje univerzalno sredstvo komunikacije mladih i integralni segment savremene urbane kulture

Istorija ovog festivala datira  s kraja šezdesetih godina prošlog veka, kada su se na temeljima svetske produkcije, kod nas pojavili prvi rok sastavi, stekavši veliku popularnost među mladima. Tih godina se, po ugledu na Gitarijadu, koja je 1966. godine održana u Beogradu, u manjim gradovima širom zemlje osnivaju slične manifestacije. Na inicijativu lokalnih bendova, nastao je i festival u Zaječaru, koji je u početku organizovan dva puta godišnje. Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka, Gitarijada od lokalnog, prerasta u najnačajniji festival demo bendova na prostoru bivše Jugoslavije. Tokom višedecenijskog trajanja, Gitarijada je afirmisala mnoge domaće bendove, koji su na samom početku muzičke karijere, kao pobednici ili učesnici festivala, snimili svoja prva izdanja i dobili ogdovarajuću medijsku podršku. Pored toga, u revijalnom programu, sem domaćih, nastupile su i mnoge poznate grupe iz inostranstva, poput: URIAH HEEP, WISHBONE ASH, KEN HENSLEY & LIVE FIRE, Stan Web's & CHICKEN SHAKE, NIGHTWING, GIRLSCHOOL /Engleska/, DIMITRIS KATIS & EFOPISTOI /Grčka/, PIROMANIA, AXAT, D2 /Bugarska/,   ATOMSKO SKLONIŠTE, KUD IDIJOTI /Hrvatska/, RUTH HOST /SAD/, LEB I SOL /Makedonija/, HYPODUST /Kanada/, itd. O medijskoj pažnji koja je posvećena Gitarijadi, govori podatak, da su sa njenog prošlogodišnjeg izdanja izveštavali predstavnici sedamdesetak akreditovanih medijskih kuća iz zemlje i inostranstva, uz direktan radio i TV prenos na prvom programu nacionalne televizije. Na desetine članaka, radio i televizijskih reportaža posvećenih ovom jedinstvenom muzičkom događaju, objavljeno je i emitovano pre, tokom i po završetku 41. Gitarijade u brojnim domaćim i stranim medijima.

Za razliku od sličnih manifestacija koje su u međuvremenu nastajale i nestajale, Gitarijada do današnjih dana odoleva izazovima vremena, pre svega zahvaljujući doslednosti u očuvanju autentičnog identiteta, kao i podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, Ministarstva za omladinu i sport Republike Drbije, Grada Zaječara, brojnih donatora i sponzora, kao i medijskoj podršci nacionalne televizije, Radio Beograda 202, Radio – televizije Zaječar i drugih medija. Višedecenijska tradicija i značaj Gitarijade, učinili su ovu manifestaciju nacionalnim brendom, promoterom i jednim od nosilaca razvoja turističke privrede Opštine Zaječar.