Home

VESTI

4. banjalučki festival animacije

No Comments Festival

4. banjalučki festival animacije, 2011Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2011” prikazaće u četvrtom izdanju, koje će biti održano od 23. do 28. oktobra u sedam gradova i opština u BiH, ukupno 100 naslova iz 30 zemalja.

Selekciona komisija, koju su činili Goran Dujaković (direktor festivala), Zoran Đerić (umetnički direktor festivala) i Predrag Solomun(direktor programa), pregledala je 315 prispelih filmova.

 

Najviše filmova pristiglo je, kao što je i očekivano, iz zemalja izuzetno razvijene produkcije animiranog filma – Francuske, Poljske, Hrvatske, SAD i Nemačke, saopštili su organizatori.

U glavnom, takmičarskom programu publika i žiri će videti i oceniti 47 ostvarenja, među kojima su i filmovi svetski poznatih animatora (Quay Brothers, Barry Purves), ali i četiri filmske animacije iz BiH.

Dečji takmičarski program predstaviće 14 animiranih filmova.

Britanska animacija, koja je ove godine u fokusu festivala, biće predstavljen sa 45 filmova u dva bloka (savremena i dečja animacija), u izboru Jayne Pilling.

U okviru posebnog programa, predstaviće se čuveni studio animiranog filma AARDMAN, osnovan pre četiri decenije. Osnivači tog najznačajnijeg britanskog studija animacije su Peter Lord i David Sprokton.

Specijalni gosti biće kontroverzni britanski animator Phil Mulloy i Vera Neubauer, članica ovogodišnjeg žirija.

U programu autorskih retrospektiva publiku očekuje izbor filmova Zlatka Boureka, veterana zagrebačke škole animiranog filma, čije je ostvarenje “Mačka” svrstano među 100 najznačajnijih animiranih filmova u istoriji.

 

 

 Banjalukanima 2011, 23-28. Oktobar

Banjalukanima 2011, 23-28. Oktobar

 

 

Prateći festivalski program ponudiće i istaknuta filmska ostvarenja indijskih i slovenačkih animatora, te izbor nagrađenih filmova sa ovogodišnjeg festivala u Anesiju.
U danima festivala Veljko Kruličić iz Zagreba upriličiće izložbu stripa Borivoja Dovnikovića, istaknutog hrvatskog animatora.

I ove godine, kao i prošle, biće odabran kandidat za evropsku nagradu za najbolji animirani film “Cartoon D’or”, što je, kako su istakli organizatori, potvrda uspešnosti festivala “Banjaluka” u nastavljanju tradicije razvoja filmske animacije duge više od pola veka.

Filmovi će biti prikazani u Banjaluci, Sarajevu, Tuzli, Trebinju, Bijeljini, Gradišci i Mrkonjić Gradu.

Tradicija filmske animacije u Banjaluci započeta je krajem 60-ih godina prošlog veka, a 1971. održan je prvi Majski festival animiranog filma “Banjaluka”, prvi te vrste na prostoru ex-Jugoslavije. Narednih godina se transformisao u Festival filmskog stvaralaštva (FFS). Posle nekoliko godina održavanja, festival se postepeno ugasio, a njegovim nestankom je na duži period prestalo i bioskopsko prikazivanje kratkih animiranih filmova. U godinama koje su sledile, u gradu na Vrbasu redovno su prikazivani svi svetski značajniji dugometražni animirani filmovi.

Interesovanje za kratki animirani film u Banjaluci obnovila je grupa mladih filmskih radnika Asocijacije za vizuelne umetnosti Fenix art 2005. Kao i na prvom festivalu, Fenix art je upriličio veliku retrospektivu Zagrebačke škole animiranog filma sa 44 odabrana filma.

Popularizacija forme kratkog animiranog filma nastavljena je revijama na kojima je prikazano više od 300 animiranih filmova (Dani Zagrebačke škole animiranog filma, 2005. godine, Revija animiranog filma, 2006. i Dani animiranog filma, 2007. godine).

Izbor nagrađenih animiranih filmova biće predstavljen na smotri filmske animacije u Sankt Peterburgu “Open cinema”, te na festivalu u Makedoniji.

Generalni pokrovitelj festivala “Banjaluka 2011” je Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske, a generalni sponzor Hypo Alpe Adria banka.

Festivalski sajt je www.banjalukanima.org

 

 

 

 

 

Izvor:

seecult.org