Home

VESTI

3. Serbinale festival u Berlinu

No Comments Festival

3. Serbinale festival u BerlinuMODERNI NOMADI: gde počinje novi identitet, a gde se završava stari? Treći festival nove umetnosti iz Srbije u Berlinu – SERBINALE
    
Treću godinu za redom u Berlinu se održava Festival nove umetnosti i kulture iz Srbije – Serbinale. Ovogodišnji festival trajaće od 11. do 13. septembra u kulturnom centru Balhaus ost (Ballhaus Ost). Brojni stvaraoci iz Srbije koji žive i rade u Nemačkoj, publici će se predstaviti kroz izložbu, performanse, muzički program i panel diskusiju.
 

Naziv ovogodišnjeg festivala je Moderni nomadi, a glavne teme su migracije, integracija migranata i suživot različitih naroda i kultura u nemačkom društvu. Serbinale nastoji da kroz primere života ljudi sa prostora bivše Jugoslavije ukaže na izazove integracije, pronalaženja novog identiteta i života van domovine. 

 

Program trećeg Serbinala otvoriće grupna izložba Gostoprimstvo. Šta život u inostranstvu znači za identitet i integritet i da li je dostojanstvo određeno pasošem, samo su neka od pitanja koja će biti razmatrana.  Umetnici koji će se predstaviti su: Tanja Ostojić, Ivan Bošković, Marta Popivoda, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Dejan Marković i Sara Radonja. Autorke su Mia David i Zorana Đaković-Minniti, a izložba je organizovana u saradnji sa Hartefaktom i Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije.

Diskusija pod nazivom Nužnost ili izbor: migracije i identitet, baviće se pitanjima ko sam ja, gde pripadam i kako se snalazim u novoj kulturi i nepoznatom okruženju, gde počinje novi identitetet, a gde se završava stari. Panelisti su: Robert Šoko – di-džej, Jovana Popić – multimedijalna umetnica, Danko Rabrenović – novinar, muzičar i pisac, Sanja Lukjančenko – modna dizajnerka i Peter Hermans – socijalni pedagog. Moderator programa je Rudiger Rosig – novinar TAZ-a. Diskusija je organizovana u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost (BFPE).

 

 

 3. Serbinale festival u Berlinu

3. Serbinale festival u Berlinu

 

 

Kroz performans-aukciju Pass It On koreografkinja Dragana Bulut istražuje pitanja autorstva, umetničkog objekta i njegove vrednosti nudeći na prodaju objekte nastale u njenom radu tokom master studija Solo/Dance/Autorship u Berlinu. Tokom čitavog trajanja festivala biče otvoren i POP-UP tattoo studio – Super sesije sa Super Timorom, tattoo umetnikom i dizajnerom iz Beograda.

U okviru mužičkog programa Serbinala predstaviće se di-džejevi Miloš Pavlović a.k.a. Regen (Ilian Tape) i Rene Loewe (Vainqueur/Scion Versions). Program ovogodišnjeg Serbinala zatvoriće koncert berlinskog punk-džez kvarteta KUU! čiji multinacionalni sastav predvodi glumica i pevačica Jelena Kuljić.

Više informacija o Serbinalu na www.serbinale.org
Facebook: www.facebook.com/Serbinale
Twitter: www.twitter.com/Serbinale