Home

VESTI

25. Beogradski džez festival

No Comments Festival

25. Beogradski džez festivalJubilarni 25. Beogradski džez festival održaće se od 29. oktobra do 1. novembra u salama Doma omladine Beograda, Doma sindikata i Kolarca.

Kako su organizatori saopštili glavni program 25. izdanja festivala koncipiran je kao putovanje od početaka festivala ka njegovoj budućnosti.

Na otvaranju Beogradskog džez festivala nastupiće jedan od najuticajnijih jugoslovenskih i srpskih džez sastava svih vremena, "Marković-Gut sekstet", koji će se ponovo okupiti za ovu priliku.

Publika će ove godine moći da sluša i Gabi Novak i Matiju Dedića u specijalno kreiranom programu džez standarda, kao i i "Allstars" nastavljače benda Dizija Gilespija, koji je nastupio na prvom Beogradskom džez festivalu 1971. godine.

Aktuelnu džez scenu predstaviće višestruki dobitnici Gremi (Grammy) nagrade, kao što su postave koje vode trubač Terens Blanšard (Terence Blanchard), koji je već godinama autor muzike za filmove Spajka Lija (Spike Lee), saksofonista Džo Lovano (Joe Lovano), poznat po specifičnom zvuku koji predstavlja svojevrsnu rekonstrukcij bi bapa Čarlija Parkera (Charlie Parker) i pevač Kurt Eling (Elling), cenjen zbog fantastičnog inovativnog vokala kojim uspeva da otpeva čak i Koltrejnove višeslojne melodije. 

 

25. Beogradski džez festival

Budućnost džeza biće predstavljena nastupima mladih muzičara, poput klarinetistkinje Anat Koen (Cohen), i izvođača u okviru ponoćnog programa u Domu omladine Beograda.

Pretprodaja karata za Beogradski džez festival, uključujući komplete po popularnim cenama, počinje 21 septembra.

Više informacija o programu i učesnicima biće uskoro saopšteno.

 

 

 

 

Izvor:

B92.net Kultura