Home

VESTI

Otvoren Mikser House Sarajevo

No Comments Kultura

Otvoren Mikser House SarajevoBeogradski kreativni kolektiv „Mikser“, otvorio je u Sarajevu „Mikser House“, regionalni centar urbane kulture.

 

Uz jednake sarajevske i beogradske MH postulate – multikulturizam, tolerancija, kreativnost, pomirenje i podsticanje kreativnog angažmana mladih, kao ozbiljne razvojne šanse za prosperitet budućih generacija na Balkanu Mikser House Sarajevo donosi nove kreativne vetrove.
 

Snažan impuls realizaciji projekta svakako jeste dugogodišnja saradnja Mikser Beograda i velikog broja kreativnih entiteta i pojedinaca iz BIH koji se zajedno i zdušno bore za jedan cilj – a to je redizajniranje Balkana kao dela Evrope odakle su kroz istoriju u svet odlazile uglavnom loše vesti.

 

Projekat Mikser House Sarajevo prostire se na preko 1.400 kvadratnih metara, a  u prvoj sali se izdvajaju četiri segmenta – Innovation Lab, Balkan Design Shop, restoran i galerija Frederic Maurice koja nosi naziv po čoveku čija ljudskost i hrabrost treba da budu primer, ali i opomena da je svaki ljudski život nemerljivo vredan. Fasada "Kuće za sve naše ljude", likovno je rešenje Ajše Beširević, studentice Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, dok je radove na fasadi realizirao Muhamed Baručija. Stručni žiri u sastavu Mirko Ilić, Bojan Hadžihalilović i Maja Lalić imao je zanimljiv, ali i dosta zahtevan i težak zadatak jer je od 97 pristiglih radova likovnih umetnika iz svih dijelova bivše Jugoslavije trebalo odabrati jedan. Na kraju su dodljenje dve prve nagrade jer se pojavio i rad Bojana Galića koji je pokazao veliki potencijal za primenu u enterijeru.

 

 

 Otvoren Mikser House Sarajevo

Otvoren Mikser House Sarajevo

 

 

Balkan Design Shop je mjesto na kojem će posetioci moći da se upoznaju (i kupe) sa radom najboljih balkanskih dizajnera. Osnova Shopa su fantastični komadi nameštaja čuvenih dizajnerskih kolektiva kao što su Zanat, Gazzda, Prostorija, a oko njih probrana selekcija sjajnih individualnih dizajnera-proizvođača.

Innovation Lab pruža mogućnost organiziranja manjih seminara, predavanja, kurseva. Sam prostor restorana je pogodan za promocije knjiga, časopisa, gastronomije, i svega što osetimo da treba biti promovisano.

Event space nudi koncertni prostor za 1200 ljudi, koji se vrlo lako može modifikovati za različite korporacijske evente, predstave, filmske projekcije,  sajmove, bazare, pozorišne komade i slično. Ovi segmenti će biti dobar stage za predstavljanje afirmiranih umetnika svih profila ali i polazna tačka otvorena za otkrivanje novih talenata.

U toku je i projekat ArtUp pod vođstvom Denisa Leo Hegića, mladim Sarajlijom s adresom u Berlinu. On je u Srajevo doveo Marinu Zumi, svetsku zvezdu ulične scene koja je uredila objekat pored MH Sarajevo. S jedne strane nalazi se Ajšin, a s druge strane Marinin rad.

 

 

Otvoren Mikser House Sarajevo

Otvoren Mikser House Sarajevo

 

 

Pored kreatora Mikser koncepta, Maje i Ivana Lalića, osnova sarajevskog tima su izvršna direktorka Alma Mušić, menadžer za ugostiteljstvo Denis Memić, producentkinja Amra Hadžihafizbegović,  voditeljka Balkan Design Shop-a Natalia Dmitrieva, Art direktor Almir Kurtović Kugla i Office manager Maša Vinšbah!

Mikser kolektiv koji  je sa velikim uspehom radio u Beogradu pet godina, okupljajući mlade umetnike, kreativce, publiku iz Beograda, Srbije, regiona i sveta. Sa preko 500 raznovrsnih događaja tokom godine i preko 250 000 posetilaca, Mikser House je postao kulturni katalizator koji se bez ikakvog kompromisa bori za drugačiji kulturni obrazac na Balkanu od onog koji nasleđen iz devedesetih godina prošlog veka. Kroz Mikser House Beograd prošlo je 1.500.000 posetilaca iz celog sveta.