Home

VESTI

Izložba Semaphoric Interface @ Kc Grad

No Comments Kultura

Izložba Semaphoric Interface @ Kc GradU ponedeljak, 25. maja otvaramo izložbu francusko-srpskog umetnika Nicolasa Jargića, koji se već predstavio dva puta beogradskoj publici na jednoj grupnoj i jednoj samostalnoj izložbi u galeriji Inex 2014. godine.

  

Ovaj mladi umetnik rođen je u Lionu gde je i diplomirao na Akademiji lepih umetnosti 2011. Od tada prestaje da se bavi slikom čije su jedine granice njeni ramovi ali počinje da se interesuje za iluziju i njenu umetničku primenu. Njegov umetnički rukopis je multimedijalni.
  

Publici će se predstaviti jedinstvenom postavkom pod nazivom Semaphoric Interface, jedinstvenom zbog toga što je sačinjava nekoliko ranijih radova u kombinaciji sa in situ instalacijama koje će Jargić realizovati u Velikoj galeriji. Jargić je poznat po ovakvim instalacijama i intervencijama zbog toga što je njegovo interesovanje usmereno na interfejs umetničke realnost sa onom kolektivnom. U svojim in situ delima baviće se ispitivanjem te relacije odnosno ispitivaće i testiraće granice između njih. Iluzija ili trompe l'oeil kako kažu Francuzi polazište je za mnoga njegova ranija dela. Spajajući umetnost i iluzionizam, njegov rad se izgrađuje u dinamici dekonstrukcije i reprezentacije i interferira odnos sa stvarnošću kao sa umetničkim delom.

 

Tako će publika moći da pogleda specifične slike, koje su nastajale tokom muzičkih događaja realizovanih u KC Gradu proteklog meseca, a koje su naslikali sami muzičari u interakciji sa publikom. Ovim konceptom slike Jargić ulazi u multidisciplinarni umetnički diskurs, ispitujući granice ne samo likovne već i muzičke umetnosti. Suočena sa svojom reprezentacijom, realnost postaje svoj sopstveni ulog. Granica razmatranih realnosti se stavlja pod znak pitanja jer kolizija dve realnosti stvara iluziju u prostoru galerije.

 

 

 Izložba Semaphoric Interface @ Kc Grad

Izložba Semaphoric Interface @ Kc Grad

 

 

Zbog te željene kolizije otvaranje izložbe pomeriće se za 18:30h jer prirodna svetlost izgra presudnu ulogu u Jargićevom konceptu.

Nicolas Jargić – Semaphoric Interface

25. maj – 7. jun 2015. Velika galerija Kc Grad
Otvaranje izložbe ponedeljak 25. maj, 18:30h

www.gradbeograd.eu