Home

VESTI

Dokumentarna izložba “Samo svoja: Sonja Savić”

No Comments Kultura

Dokumentarna izložba "Samo svoja: Sonja Savić""SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ" naziv je multimedijalnog događaja posvećenog ovoj jedinstvenoj umetnici koji će se održati u Domu omladine Beograda od 11. do 19. marta. U holu ispred bioskopske dvorane DOB-a biće postavljena dokumentarna izložba koju će činiti po prvi put izloženi, ekskluzivno za ovu priliku odabrani njeni lični predmeti, fotografije, autorski video radovi kao i multimedijalna instalacija.
  
Publika pamti Sonju Savić kao filmsku zvezdu, ali i kao simbol jedne epohe – snažnog autora, urbanu ikonu i kritičara establišmenta. Ovo je prilika da se podsetimo ko je bila i kako je živela jedinstvena, uvek samo svoja Sonja Savić.
  

Njen jezik i način razmišljanja nije potekao ni iz jedne knjige, iako ih je strastveno čitala. Imala je svoj jezik, i samo njoj svojstven način povezivanja znanja.

Sonjina kritika društva bila je lična, samo njena – nepovoljna za bilo kakvu ideološku upotrebu.

Posetioci dokumentarne izložbe SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ u Domu omladine Beograda imaće priliku da, osim brojnih fotografija i autorskih video radova, vide i njene lične predmete.  Sonjinu violinu, instrument na kojem je kao dete započela muzičko obrazovanje; lična dokumenta, rukopise, scenarija, prve naočare sa dioptrijom, omiljenu kapu i jaknu… 

 

 

 Dokumentarna izložba "Samo svoja: Sonja Savić"

Dokumentarna izložba "Samo svoja: Sonja Savić"

 

 

Nije lako predmetima predstaviti ličnost koja bi sve stvari ovog sveta zamenila za dugačke termine u montaži.  “Ako čoveka pamtimo po utiscima koje ostavlja na druge ljude, mogu reći da je Sonja ostavila šumu utisaka za sobom”- rekao je jedan Sonjin prijatelj.  SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ – dokumentarna izložba i prikazivanje filma  predstavljaju podsetnik na snažne utiske koje je u mnogima ostavila Sonja Savić, neponovljiva ličnost naše kulture.

Sonja Savić – glumica koja je uvek bila više od glumice. Osamdesetih godina 20. veka svojom posebnom pojavom izvršila je desant na jugoslovensku kinematografiju; nadalje postaje urbana ikona jugoslovenske generacije X, koju na pragu zrelosti dočekuje krvavi raspad zemlje i kulturnog prostora. U filmu su zabeleženi iskazi Sonje Savić iz različitih perioda, svedočenja Sonjinih kolega i prijatelja, kao i raznovrstan arhivski materijal vezan za njeno glumačko i autorsko delovanje.

Dragana Kanjevac, dugogodišnji TV novinar i publicista iz oblasti kulture i medija, po obrazovanju filozof, režirala je dokumentarni film o Beograđanima u Njujorku „Njujork: 6 sati ranije“ (2009), a kao koautor potpisuje dokumentarni film o kultnom klubu Likovne akademije „Akademija republika“ (1997). Živi i radi u Beogradu.

 

 

 {mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=n-Wwc2ioCGo|width=450|height=364{/mgmediabot2}
SONJA (2012) Official Trailer

Kao prateći deo programa izložbe, svakog dana u Velikoj sali Doma omladine prikazivaće se film “Sonja”, u režiji Dragane Kanjevac.

Radno vreme izložbe: 10:00 – 20:00

Koncept: Boban Jevtić, Nenad Veličković, Dragana Kanjevac. // Instalacija: Mateja Ristić.
Organizacija: Dom omladine Beograda, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak, Bastards Production Beograd

11 – 19. mart, 19:00 i 21:00 // DOB Velika sala
Projekcija filma  "Sonja"

Režija: Dragana Kanjevac

Produkcija: Nenad Veličković BASTARDS PRODUCTION

Cena ulaznice: 150 dinara.

Dokumentarna izložba "SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ"
Otvaranje u ponedeljak, 11. marta u 19:00
Izložba je otvorena do utorka, 19. marta 2013.
Dom omladine Beograda//Hol ispred Velike sale
ULAZ JE SLOBODAN!