Home

Events

Festival Rekonstrukcija 2019 II Ajmo napolje!

  • Date: September 6, 2019
  • Time:19:00
  • Location: Belgrade, Serbia
  • Venue: Gradska opština Stari GradStari Grad

Rekonstrukcija je festival umetnosti na ulici koji se ove godine održava po drugi put u javnim prostorima na Starom gradu od 6. do 8. septembra pod sloganom koji poziva na zajedničko delovanje – Ajmo napolje!

Pozivamo sve sugrađanke i sugrađane da zajedno transformišemo ulice i druge javne prostore centra Beograda u umetničke prostore na otvorenom, u mesta za okupljanje, razgovor i igru.

Posle prošlogodišnjeg izdanja festivala u uzbudljivoj zgradi nekadašnje Beobanke, izlazimo u javne prostore sa idejom da uvedemo umetnost u svakodnevni život kroz: murale i druge likovne intervencije, instalacije u prostoru, izložbe ulične fotografije, umetničke radove za „udomljavanje“, debatni program, umetnički market, radionice, muzički program, kao i ulične igre iz detinjstva.

Festival će biti otvoren 6. septembra u 19 časova, u UK „Stari grad” događajem koji će obeležiti jubilej – 20 godina od prvog graffiti jam-a u Beogradu, održanog u OŠ „Kralj Petar I“. Biće predstavljena izložba dokumentarnih fotografija i predmeta, a neki od aktera pomenutog kolektivnog crtanja, učestvovaće na tribini „Umetnost je i dalje na ulici – 20 godina kasnije“. Kako je došlo do ove akcije, kako je street art uticao na njihov život, a kako na profesije, gde je scena bila tada, a kako izgleda danas, kako društveni kontekst utiče na uličnu umetnost, samo su neka od pitanja o kojima će diskutovati: Nikola Radojčić – Negre (grafički dizajner, koosnivač studija Dechko Tzar), Boris Bulatović – Cobe (osnivač tattoo studija Kobra Deluks), Igor Crnatović – Sub Zero (grafički dizajner). Moderator diskusije biće Marko Krstić, jedan od najaktivnijih graffiti autora sa beogradske scene.

Kao omaž pomenutom jubileju, u dvorištu OŠ „Kralj Petar I“ odigraće se kolektivno oslikavanje pod prepoznatljivom etiketom „United Colors of Belgrade“, a učesvovaće 13 autora/umetničkih kolektiva aktivnih na srpskoj street art sceni, koji će svoje umetničke radove izvesti na zidu dugom gotovo 45 metara.

Fasade na Dorćolu, odabrane u saradnji sa žiteljima/kama sa Starog grada, oslikavaće domaći, regionalni i inostrani umetnici i umetnice.

Više detalja u vezi sa programom vam otkrivamo uskoro!

Podržite Rekonstrukciju: https://www.indiegogo.com/projects/festival-rekonstrukcija

Realizaciju festivala pomogao je CCFD – terre solidaire. Učešće španskih umetnika/ca u programu omogućio je Acción Cultural Española, AC/E, uz pomoć Instituto Cervantes de Belgrado.