Advertisement
 
Naš FB FanPage Clubbing.rs YouTube channel Clubbing.rs u svom svemiru Preuzmite RSS feed Naše cvrkutanje RA
 
Exit Magic Card
 
ŠABAČKI LETNJI FESTIVAL 2016
 

FB

 

Find stage lighting on DHgate

 

Anketa

Koji festival vam se najviše svideo ovog leta?
 
Koga bi ste voleli da čujete u klubovima u predstojećoj klubskoj sezoni?
 
Video sekcija

Dokumentarna izložba "Samo svoja: Sonja Savić" PDF Štampaj E-pošta
Tuesday, 05 March 2013

Dokumentarna izložba "Samo svoja: Sonja Savić""SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ" naziv je multimedijalnog događaja posvećenog ovoj jedinstvenoj umetnici koji će se održati u Domu omladine Beograda od 11. do 19. marta. U holu ispred bioskopske dvorane DOB-a biće postavljena dokumentarna izložba koju će činiti po prvi put izloženi, ekskluzivno za ovu priliku odabrani njeni lični predmeti, fotografije, autorski video radovi kao i multimedijalna instalacija.
  
Publika pamti Sonju Savić kao filmsku zvezdu, ali i kao simbol jedne epohe – snažnog autora, urbanu ikonu i kritičara establišmenta. Ovo je prilika da se podsetimo ko je bila i kako je živela jedinstvena, uvek samo svoja Sonja Savić.
  

Njen jezik i način razmišljanja nije potekao ni iz jedne knjige, iako ih je strastveno čitala. Imala je svoj jezik, i samo njoj svojstven način povezivanja znanja.

Sonjina kritika društva bila je lična, samo njena – nepovoljna za bilo kakvu ideološku upotrebu.

Posetioci dokumentarne izložbe SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ u Domu omladine Beograda imaće priliku da, osim brojnih fotografija i autorskih video radova, vide i njene lične predmete.  Sonjinu violinu, instrument na kojem je kao dete započela muzičko obrazovanje; lična dokumenta, rukopise, scenarija, prve naočare sa dioptrijom, omiljenu kapu i jaknu… 

 

 

 Dokumentarna izložba "Samo svoja: Sonja Savić"

Dokumentarna izložba "Samo svoja: Sonja Savić"

 

 

Nije lako predmetima predstaviti ličnost koja bi sve stvari ovog sveta zamenila za dugačke termine u montaži.  “Ako čoveka pamtimo po utiscima koje ostavlja na druge ljude, mogu reći da je Sonja ostavila šumu utisaka za sobom”- rekao je jedan Sonjin prijatelj.  SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ – dokumentarna izložba i prikazivanje filma  predstavljaju podsetnik na snažne utiske koje je u mnogima ostavila Sonja Savić, neponovljiva ličnost naše kulture.

Sonja Savić – glumica koja je uvek bila više od glumice. Osamdesetih godina 20. veka svojom posebnom pojavom izvršila je desant na jugoslovensku kinematografiju; nadalje postaje urbana ikona jugoslovenske generacije X, koju na pragu zrelosti dočekuje krvavi raspad zemlje i kulturnog prostora. U filmu su zabeleženi iskazi Sonje Savić iz različitih perioda, svedočenja Sonjinih kolega i prijatelja, kao i raznovrstan arhivski materijal vezan za njeno glumačko i autorsko delovanje.

Dragana Kanjevac, dugogodišnji TV novinar i publicista iz oblasti kulture i medija, po obrazovanju filozof, režirala je dokumentarni film o Beograđanima u Njujorku „Njujork: 6 sati ranije“ (2009), a kao koautor potpisuje dokumentarni film o kultnom klubu Likovne akademije „Akademija republika“ (1997). Živi i radi u Beogradu.

 

 

 
SONJA (2012) Official TrailerKao prateći deo programa izložbe, svakog dana u Velikoj sali Doma omladine prikazivaće se film “Sonja”, u režiji Dragane Kanjevac.

Radno vreme izložbe: 10:00 – 20:00

Koncept: Boban Jevtić, Nenad Veličković, Dragana Kanjevac. // Instalacija: Mateja Ristić.
Organizacija: Dom omladine Beograda, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak, Bastards Production Beograd

11 – 19. mart, 19:00 i 21:00 // DOB Velika sala
Projekcija filma  "Sonja"

Režija: Dragana Kanjevac

Produkcija: Nenad Veličković BASTARDS PRODUCTION

Cena ulaznice: 150 dinara.

Dokumentarna izložba "SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ"
Otvaranje u ponedeljak, 11. marta u 19:00
Izložba je otvorena do utorka, 19. marta 2013.
Dom omladine Beograda//Hol ispred Velike sale
ULAZ JE SLOBODAN!

 

 

 

 

 

 

 

Newer news items:
Older news items:
 
< Prethodno   Sledeće >